Με ένα άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, υπογραμμίζει την ισχυρή επιρροή της Μέρκελ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Με παραδείγματα από το παρελθόν και τονίζοντας την αδιάλλακτη στάση της καγκελαρίου, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως αν θες να επιβιώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο πρώτος κανόνας που πρέπει να ξέρεις είναι πως «καλύτερα να μην τα ‘βάλεις’ με την Μέρκελ».

Ads

«Ο Αλέξης Τσίπρας αψήφησε τον πρώτο και κυριότερο κανόνα πολιτικής επιβίωσης στην Ευρώπη: Δεν δυσαρεστείς την Άνγκελα Μέρκελ», επισημαίνει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι «παρόμοια δυσαρέσκεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της πολιτικής καριέρας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Γιώργου Παπανδρέου».

«Αφού απέτυχε με τους νομοθέτες της Μέρκελ και τη γερμανική κοινή γνώμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι ο επόμενος», εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο. 

«Η υποστήριξη της Μέρκελ, η οποία είναι πολιτικά ασφαλής μετά από δέκα χρόνια που κρατά τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, είναι απαραίτητη για κυβερνήσεις – οφειλέτες. Ο Τσίπρας έθεσε τα όρια του στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές την προηγούμενη βδομάδα, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα για την γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητα, μία απόφαση που του αφήνει λίγες επιλογές στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι αποδεχτούν τα μέτρα ως το κόστος για τη βοήθεια», αναφέρει το άρθρο.

Ads

«Παρακολουθούμε το τέλος της πολιτικής καριέρας του Αλέξη Τσίπρα», προβλέπει ο Jacob Kirkegaard, ερευνητής του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του στα t-shirt των μαθητών, αντικαθιστώντας τον Τσε Γκεβάρα».

Το πρακτορείο συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι «όταν αρνήθηκε ο Μπερλουσκόνι να παίξει το παιχνίδι των Γερμανών, ένα ανώτερο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ ζήτησε την παραίτησή του (Νοέμβριος του 2011), σαν λύση των προβλημάτων της ιταλικής οικονομίας. Μετά από λίγες μέρες έκανε ακριβώς αυτό. Ομοίως ο Παπανδρέου, πήρε ακριβώς το ίδιο μάθημα τον ίδιο χρόνο. Όταν επιχείρησε να διεξαγάγει δημοψήφισμα, η Μέρκελ επέμενε ότι η ερώτηση να αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η ταραχή που ακολούθησε, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ανάγκασε τον Παπανδρέου σε παραίτηση».

«Το μέλλον του Τσίπρα θα κριθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής» υποστηρίζει το πρακτορείο. «Ένα όχι  στην ψηφοφορία θα μπορούσε να βγάλει την χώρα εκτός ευρώ, ένα αποτέλεσμα που οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να αποφύγουν. Ο Τσίπρας θεωρεί πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική του ισχύ και θα οδηγούσε σε μία ευνοϊκότερη συμφωνία. Μία νίκη του ναι, που υποστηρίζεται από τα βασικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, και τους περισσότερους από τους ευρωπαίους ηγέτες, θα αποτελούσε μια δημόσια κατακραυγή για τον Τσίπρα», σημειώνει ο Kirkegaard.

Ωστόσο, κλείνοντας ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, «η δύναμη και η επιρροή της, συναντά επικριτές στη Γερμανία. Ο επικεφαλής του αντι- καπιταλιστικού αριστερού κόμματος στη Γερμανία, Γκρεγκόρ Γκίζι υποστήριξε ότι η Μέρκελ προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στην Αθήνα. ‘Θέλεις να ξεφορτωθείς την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτός είναι ο στόχος σου. Η άρνησή σου να διαπραγματευτείς πριν το δημοψήφισμα είναι η απόδειξη. Είναι γιατί ελπίζεις ότι η κυβέρνηση θα πέσει την Κυριακή’, της είπε».