Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται καθημερινά στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου και πολλές φορές οι δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων τορπιλίζουν την πολιτική κατάσταση σπρώχνοντας την ένα βήμα πριν τον γκρεμό της χρεοκοπίας, ένα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας ξεγυμνώνει τον τρόπο που οι ανώνυμες διαρροές στον Τύπο λειτούργησαν στην οικονομία της χώρας του… επιβάλλοντας καθεστώς μνημονίου. Κάποτε τα πραξικοπήματα γινόντουσαν με τα τανκς… τα ΜΜΕ όμως σήμερα έχουν την δυνατότητα να τα «επιβάλλουν» με τα banks.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά τις ενημερώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, με σκοπό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιρλανδία και να εντείνουν την πίεση που ασκούσαν στην κυβέρνησή της για να δεχθεί να συνάψει τη συμφωνία στήριξης του 2010, κατήγγειλε ο Κέβιν Κάρντιφ.
Ο Κάρντιφ, που ήταν την εποχή εκείνη γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν οι αξιωματούχοι αυτοί ανήκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους δύο θεσμούς οι οποίοι προωθούσαν τη δανειακή σύμβαση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και η ανησυχία στις αγορές.
«Τα δημοκρατικά συστήματα δεν θα έπρεπε να βασίζονται στην υπονόμευση της φήμης και την παραπληροφόρηση μέσω ανώνυμων ενημερώσεων των δημοσιογράφων», υπογράμμισε ο Κέβιν Κάρντιφ μιλώντας στην επιτροπή του κοινοβουλίου της Ιρλανδίας η οποία ερευνά την τραπεζική κρίση που οδήγησε την Ιρλανδία στο να συνάψει τη συμφωνία δανεισμού 64 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Όπως είπε το πρώην ανώτατο στέλεχος του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών, η χώρα βρισκόταν σε πολύ μεγάλη πίεση από την ΕΚΤ προκειμένου να δεχτεί τον δανεισμό του 2010. Υπήρξε μια «σθεναρή αρνητική αντίδραση από την ΕΕ και την ΕΚΤ αλλά και άλλους που προειδοποιούσαν ότι το πρόγραμμα ρευστότητας δε θα προχωρούσε εάν εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μοιραστούν τις ζημιές οι μεγάλοι μέτοχοι των τραπεζών και όσοι διακρατούσαν μεγάλο μέρος του χρέους της Ιρλανδίας», σύμφωνα με τον Κάρντιφ. «Φυσικά επισήμως η απόφαση να μην καούν οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι ελήφθη από την Ιρλανδία, αλλά ήταν μια από τις αποφάσεις εκείνες για τις οποίες δεν έχεις και πολλά περιθώρια επιλογής», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2010, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας με την οποία προειδοποιούσε ότι η έκτακτη χορήγηση ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες δεν θα συνεχιζόταν εάν το Δουβλίνο δεν προχωρούσε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης. Η Ιρλανδία υπέγραψε τη συμφωνία δύο ημέρες αργότερα.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της διέψευσε ότι άσκησε οποιαδήποτε ανάρμοστη πίεση στο Δουβλίνο για να δεχθεί τη σύμβαση της συμφωνίας μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδίας και υποστήριξε ότι η επισφαλής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που την ώθησε να ζητήσει το πακέτο στήριξης.
Και για να επιστέψουμε στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε σήμερα σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης. «Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας σημοσιεύματα -βασισμένα πάντα σε ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές – που ήθελαν τις εκροές καταθέσεων να έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές το Σαββατοκύριακο και να «καταδεικνύουν το πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >