Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το βράδυ η συνάντηση κορυφής που στις Βρυξέλλες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. Πάντως όπως ανακοινώθηκε από καγκελαρία και Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος δήλωσε πως «θα προχωρήσουμε σε μια συμφωνία, μια βιώσιμη λύση, με ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος, και αυτήν την ανάγκη την αντιλαμβάνεται και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης».

Ads

Πρώτη από το χώρο της σύσκεψης αποχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ λίγη ώρα αργότερα την ακολούθησε και ο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς ωστόσο να κάνουν δηλώσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως «οι συνομιλίες θα πρέπει να εντατικοποιηθούν» ώστε, όπως γράφει το Reuters, να γεφυρωθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία. Για τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε πως αυτή ήταν «εποικοδομητική».

Στο ίδιο κλίμα είναι και οι πληροφορίες από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες επίσης αναφέρουν πως «η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα» και πως «συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της διαδικασίας γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

* Η αποχώρηση της Μέρκελ
image

Ads

* Δημοσιογράφοι περιμένουν τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
image

* Και η εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται στον τελικό πλέον γύρο της διαπραγμάτευσης και εν μέσω ξαφνικής (;) ομοβροντίας μηνυμάτων που δείχνουν ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς συμφωνία. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνάντησης ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ», ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι δυνατή η λύση πριν από τις 18 Ιουνίου.

* Φωτογραφία από τη συνάντηση
image

Στο τραπέζι της τριμερούς μπήκε και η νέα ελληνική πρόταση που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για 9 μήνες, με στόχο την άρση της πιστωτικής ασφυξίας, της αβεβαιότητας και την επανεκκίνησης της οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλες πληροφορίες, που μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg, ανέφεραν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα προτείνει «κλιμακωτή» συμφωνία με αντάλλαγμα «τουλάχιστον μια μεγάλη μεταρρύθμσιη» άμεσα από την ελληνική πλευρά.