Στο βήμα του συνέδριου του ΠΑΣΟΚ ανέβηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος,  η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σημειώνεται πως ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος. Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσημα και οριστικά την αποχώρησή του από την προεδρία. 

Ads

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300. Κατά τις ομιλίες τους οι τέσσερις υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χειροκρότημα που έλαβαν από τους παρευρισκόμενους που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καταγραφή της απήχησής τους.

Δείτε το βίντεο του Βασίλη Νούση

Οι ομιλίες τους

Κωνσταντινόπουλος και «μετασχηματισμός»

«Ή θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να μετασχηματιστούμε ή δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης», είπε για το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος. «Δεν είμαστε δύναμη καιροσκόπων, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τόλμη και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη», τόνισε, κατά την ομιλία του στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε συνάντηση με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ads

Ασκησε αυστηρή κριτική στα κακώς κείμενα του ΠΑΣΟΚ και σε συμπεριφορές στελεχών. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό, λέγοντας πως εάν είχε περάσει δεν θα φτάναμε σήμερα εδώ. Μίλησε για ευθύνες όσων πλούτισαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι η νέα γενιά του κόμματος, στην οποία ανήκει και ο ίδιος, σήκωσε μια ευθύνη που δεν της αναλογούσε. Με αφορμή τα στοιχεία για την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε πως «δεν αναλαμβάνουμε αμαρτίες του παρελθόντος» και ζήτησε η νέα ηγεσία να καταθέσει όλα τα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. «Εμείς ζούμε για την παράταξη και όχι από την παράταξη», σημείωσε.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι τον χρειάζονται δίπλα τους στη νέα προσπάθεια γιατί αναγνωρίζουν τη συμβολή και την αγωνία του για την παράταξη και τη χώρα.
Ζήτησε εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό από τη βάση και με πιστοποιημένο μητρώο και να αποφασιστεί η πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016 για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Λοβέρδος και «αναγέννηση»

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικό για την αναγέννηση της παράταξης, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση του νέου προέδρου του κόμματος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μπορεί να πορευτεί αυξάνοντας τις δυνάμεις του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, και σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ όχι για να σκάψουμε χαρακώματα, αλλά να πάρουμε απόφαση για την τύχη της παράταξης».

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο τον χαρακτήρισε ως τον «σημαντικότερο Ελληνα πολιτικό» και πρόσθεσε πως γι’ αυτόν δεν έκλεισε η πολιτική ζωή και ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά του. Τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η δημοκρατική παράταξη είναι η προοπτική του και συμφώνησε με την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, όπως και με την εκλογή του γραμματέα της Κ.Ε. από το συνέδριο.
Πρότεινε επισήμως να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη και το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς να γίνει μέσα στο 2015, ενώ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την άλωση της παράταξης.

Γεννήματα και «νέα αρχή»

Μια νέα αρχή, με συνένωση δυνάμεων και μετεξέλιξη της παράταξης, ώστε να εκφράσει τον υπαρκτό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πρότεινε για το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. Όπως είπε, δεν επιθυμεί να εκλεγεί για να κλείσει τον ιστορικό κύκλο, για να κληρονομήσει τα σύμβολα του κόμματος ή να τα μεταβιβάσει, αλλά ζητάει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τη διαφωνία της με προτάσεις που θέλουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, μεταβατικές λύσεις ή συμμετοχή σε απολίτικους πόλους. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να υπογράψει τη νέα του ταυτότητα, χωρίς να διαγράψει το παρελθόν του.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι στήριξε καθοριστικά και με τεράστιο πολιτικό κόστος τη μοναδική στρατηγική που υπήρχε για τη χώρα και τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί και να πιστωθεί στον ίδιο και την παράταξη, διότι είναι ζήτημα πολιτικό, ηθικό και ανθρώπινο. Επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες με όμορους πολιτικούς χώρους για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να υπάρξει δεσμευτικός χάρτης για τον φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως και η σύσταση επιτροπής πρωτοβουλίας και συνεννόηση με κόμματα εντός και εκτός Βουλής.