Αρνητικά είναι τα πρώτα – πρωινά – μηνύματα που στέλνουν οι θεσμοί στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων κυβερνητικών πηγών ότι Αθήνα και δανειστές έχουν αρχίσει τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Νοβότνι (ΕΚΤ) βάζουν φρένο στην αισιοδοξία λέγοντας ότι η συμφωνία δεν είναι και τόσο κοντά.
«Πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει πριν η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε μια συμφωνία ‘ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων’» σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε: «βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μιας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα».
Διαβάστε:
«Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η ίδια πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Σχόλιο με αφορμή την αισιοδοξία της Ελλάδας για συμφωνία έκανε και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες εάν θέλει να διανύσει την τελική απόσταση για συμφωνία».
Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου G7 στη Δρέσδη, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι στην Αθήνα «ήταν ανέκαθεν περισσότερο αισιόδοξοι».
Παρόμοια ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε έκπληκτος από την αισιοδοξία της κυβέρνησης και τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ».
Τέλος το μέλος της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, μιλώντας στο CNBC, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρήσει ξεκάθαρους κανόνες σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, περιορίζοντας τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της για να βοηθήσει τη χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.
Χθες το Reuters έγραφε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το ύψος του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, εάν καταστεί σαφές ότι η Ευρωζώνη συμφωνεί να εκταμιεύσει την επί μακρόν αναμενόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας. Το πρακτορείο επικαλούνταν τραπεζική πηγή.
Ωστόσο, ο Νοβότνι σημείωσε: «Για μας είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ορισμένους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Ο ένας είναι… το αν μπορούμε να αποδεχθούμε για παράδειγμα ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρα. Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποια, ας πούμε χρηματοδότηση εκτός των κανόνων μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν ιδέες ότι μπορεί να δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεση χρηματοδότηση. Δεν βλέπω νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >