Η Ζωή Κωσταντοπούλου συνεχίζει τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση. Χθες ανέλαβε να τακτοποιήσει και το ζήτημα της ΕΡΤ, αφού στο μεταξύ είχε κανονίσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, προπηλακίζοντας λεκτικά αστυνομικό διευθυντή, λίγο μετά την παρουσία της στην Κόκκινη Πλατεία και την επίσης λεκτική της αντιπαράθεση με υπάλληλο βενζινοπωλείου. Στο μεταξύ πρόλαβε να αρνηθεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση διαθεσίμων από την Τράπεζα της Ελλάδος και να προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να οπισθοχωρήσει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης!

Ads

Ας αφήσουμε όμως όλα τα υπόλοιπα και ας πιάσουμε την ΕΡΤ. Η Βουλή προ ημερών ψήφισε έναν νόμο, ο οποίος δίνει στον αρμόδιο υπουργό, στον Παππά δηλαδή, την αρμοδιότητα να επιλέξει το ΔΣ της ΕΡΤ, τον πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Και αυτός, εφαρμόζοντας το νόμο, τους επέλεξε. Όμως με τις επιλογές του αυτές, δεν συμφώνησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και αρκετά μέλη της ΚΕ του Συριζα και μερικοί βουλευτές. Ωστόσο, όταν ψήφιζαν τον σχετικό νόμο, έπρεπε να γνωρίζουν τί ακριβώς ψηφίζουν. Αυτό το αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός. Δεν υπάρχει πουθενά στο νόμο ρήτρα Συριζα ή ρήτρα Κωνσταντοπούλου, που να λέει πως μπορεί να επιλέξει ο υπουργός το ΔΣ της ΕΡΤ, υπό την προϋπόθεση πως θα συμφωνήσει  η πρόεδρος της Βουλής. Τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει.

Οπότε, εφόσον δεν υπάρχει, δεν δικαιούται προς το παρόν, να διατυπώνει ενστάσεις κανένας. Όλα αυτά κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εκ των προτέρων κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητεί καθόλα νόμιμες ενέργειες ενός υπουργού. Ο Παππάς επέλεξε τον Τσακνή και τον Ταγματάρχη. Προφανώς για να τους επιλέξει κάτι θα έχει υπόψιν του. Κάτι συζήτησαν. Θα άκουσε τις απόψεις τους και θα συμφώνησε. Πιθανόν να τους γνωρίζει και να τους εμπιστεύεται. Πολλά μπορεί να συμβαίνουν. Έχουμε κάτι συγκεκριμένο εναντίον αυτών των επιλογών; Ο Ταγματάρχης ήταν και πριν Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ και προφανώς από τη θητεία του εκείνη θα προέκυψε και  απόφαση του Υπουργού. Θα τον έκρινε κατάλληλο. Η επιλογή αυτή θα κριθεί στο μέλλον, όταν ολοκληρωθεί μια πλήρης θητεία.

Εν πάσει περιπτώσει έτσι έκρινε ο αρμόδιος υπουργός, έτσι έπραξε. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Του δίνει την αρμοδιότητα να μην ρωτάει τους άλλους υπουργούς. Και είναι λογικό εξάλλου. Είναι δυνατόν, κάθε υπουργός, πριν αποφασίσει κάτι, να υποχρεώνεται να τηλεφωνεί στην Ζωή Κωνσταντοπούλου; Τι σόϊ κυβέρνηση θα ήταν αυτή;

Ads

Η πρόεδρος της Βουλής, αφού μας υποχρέωσε με το κανάλι της Βουλής να βλέπουμε 3 ώρες τα ρωσικά στρατεύματα να παρελαύνουν στη Μόσχα, τώρα ζητάει από τον Τσίπρα να μην υπογράψει. Δηλαδή του ζητάει να φύγει από το ευρώ.

Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε στην κα Κωνσταντοπούλου είναι το εξής: ο ελληνικός λαός έδωσε την σχετική πλειοψηφία στον Συριζα για να διαπραγματευτεί μέσα στο ευρώ. Εάν πρόκειται να βγει θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή και να ρωτήσει εκ νέου τον λαό. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα πρέπει να παραδώσει την κυβέρνηση, εφόσον το αποτέλεσμα τέτοιων εκλογών είναι προδιαγεγραμμένο.

Αυτό εν τέλει ζητάνε όσοι επιμένουν να μην υπογράψει ο Τσίπρας την συμφωνία. Ουδεμία αντίρρηση. Και άλλοι το ζητάνε εξάλλου αυτό, να φύγει δηλαδή η κυβέρνηση. Και πρώτος απ’ όλους  ο Αντώνης Σαμαράς.
Καμιά άλλη, ποιο έξυπνη ιδέα;

* Ο Απόστολος Διαμαντής είναι συγγραφέας