Το διάβασμα είναι στο καθημερινό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά. Και βέβαια περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις του σχολείου και τις εξωσχολικές που συνήθως είναι τα Αγγλικά ή τα Γαλλικά. Έτσι η κόντρα με τον ελεύθερο χρόνο, που πάντα χρειάζονται, για το ωδείο, τα σπορ, ή να δουν τηλεόραση και να παίξουν, είναι καθημερινή. Το καθημερινό πρόγραμμα του μαθητή είναι γεμάτο αλλά μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο, με έναν καλό προγραμματισμό από το γονιό.

Ads

Να συνηθίσει μόνο του

Μια κακή συνήθεια που υπάρχει σε πολλές οικογένειες είναι ότι το διάβασμα δεν είναι του παιδιού αλλά συνήθως και της Μαμάς. Πριν λοιπόν καθίσετε για να το «διαβάσετε», κάντε κάτι άλλο: προτιμήστε να σκεφτείτε λίγο το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να ολοκληρώνει μόνο του την πρώτη του στη ουσία δουλειά. Γιατί έτσι θα μάθει να ανταποκρίνεται μόνο του στις υποχρεώσεις του. Να καταφέρει, δηλαδή, σιγά-σιγά, να μάθει να δουλεύει μόνο του, να αυτονομηθεί, να αυτενεργεί, να συγκεντρώνει την προσοχή του και να οξύνει τις ικανότητές του. Θα μάθει το πιο βασικό να πιστεύει στον εαυτό του και στις ικανότητες του.

Βοηθείστε τον Προγραμματισμό του

Ο σωστός προγραμματισμός είναι το βασικό στοιχείο για κάθε εργασία. Για αυτό καθοδηγήστε το παιδί σας από την αρχή στην οργάνωση της μελέτης του και του προγράμματός του και δίνοντάς του τα κατάλληλα παραδείγματα, για να τα εφαρμόζει κατόπιν και το ίδιο. Δηλαδή βοηθήστε το να βρει πόση ώρα θα αφιερώνει σε κάθε μάθημα κάθε πότε θα κάνει τα διαλείμματα του και πώς θα ταξινομεί και θα λύνει τις απορίες του και πότε θα ζητά τη βοήθεια σας. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι το πρόγραμμα πρέπει χωρά και διαλείμματα για χαλάρωση και παιχνίδι.

Ads

Όχι μόνο στο διάβασμα

Εμείς οι Μαμάδες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο προγραμματισμός δεν βοηθά μόνο το διάβασμα αλλά γενικά το παιδί σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι καλό δηλαδή το Παιδί να εχει στο μυαλό του π.χ. τι ώρα θα κοιμάται, τι ώρα θα τρώει, ποιος είναι υπεύθυνος για να μαζεύει τα παιχνίδια του κλπ. Αυτό διευκολύνει πολύ το θέμα της οργάνωσης της μελέτης: βοηθάει το πιτσιρίκι να συνειδητοποιεί ευκολότερα ότι υπάρχει ορισμένη ώρα που πρέπει στην οποία πρέπει να ολοκληρώσει μια εργασία ή ένα παιχνίδι , πριν ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Πόση ώρα πρέπει να διαβάζει;

Γενικά, είναι δύσκολο να πει κάποιος, κυρίως για τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, πόση ακριβώς ώρα πρέπει να διαβάζει ένα παιδί. Κι αυτό γιατί το πόσο χρόνο χρειάζεται για μελέτη εξαρτάται από με πολλούς παράγοντες. Όπως, για παράδειγμα, με το πόσο απαιτητικό είναι το σχολείο που πηγαίνει, πόσες εργασίες τούς δίνουν για το σπίτι κλπ. Έχει επίσης άμεση σχέση και με τον ίδιο το μαθητή, καθώς ένα παιδί μπορεί να έχει μεγαλύτερη μαθηματική αντίληψη από κάποιο άλλο και να λύνει γρηγορότερα τις ασκήσεις του. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, είναι ότι πρέπει να εξασφαλίζετε καθημερινά στα μικρά ελεύθερη ώρα και για παιχνίδι.

Μην ξεχνάτε το διάλειμμα

Εάν το παιδί αρχίζει να κουράζεται, ένα μικρό ολιγόλεπτο διάλειμμα ανάμεσα στα μαθήματα είναι απαραίτητο (για τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε τρία τέταρτα περίπου). Φροντίστε τα διαλείμματα αυτά να τα κάνει το παιδί αφού ολοκληρώσει ένα μάθημα, και όχι διακόπτοντάς το κι αφήνοντάς το στη μέση. Μπορεί, λοιπόν, να σταματά για λίγο τη μελέτη του, να σηκώνεται από το κάθισμά του και να κάνει για λίγο κάτι διαφορετικό, που θα το ξεκουράσει από την πνευματική κόπωση.

Δύο κόλπα για να αγαπήσει το διάβασμα

Δύο τρικ είναι να φέρετε το παιδί σας κοντά στα βιβλία με τέτοιο τρόπο που να νομίζει ότι είναι δική του επιλογή. Στο δωμάτιό του ότι είναι στο ύψος του παιδιού, εκεί δηλαδή που πέφτει κατευθείαν η ματιά του, τοποθετήστε βιβλία με ωραία εξώφυλλα. Τα παιχνίδια βάλτε τα ψηλά στα ράφια, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό. Χαμηλότερα, τοποθετήστε τετράδια ζωγραφικής, παιχνίδια εκπαιδευτικής φύσης (π.χ. scrable, παζλς, παιχνίδια ερωτήσεων-απαντήσεων κτλ). Επιδιώξτε να σας βλέπει το παιδί να διαβάζετε, να χαλαρώνετε με ένα ωραίο βιβλίο στα χέρια, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, τα παιδιά πάντα κοπιάρουν τις συμπεριφορές και προτιμήσεις των γονιών.

Διάβασμα στο χώρο του

Ο χώρος της μελέτης παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση του παιδιού και στη σωστή μελέτη. Να τι πρέπει να φροντίσετε: Κατ’ αρχάς, το παιδί πρέπει να έχει έναν αποκλειστικό χώρο για τα διαβάσματά του, π.χ. το δικό του δωμάτιο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, το δικό του γραφείο. Επίσης, για να είναι το διάβασμά του πιο ευχάριστο κι όσο γίνεται πιο ξεκούραστο, πρέπει να διαλέξετε μαζί με το παιδί ένα άνετο γραφείο, μια καλή καρέκλα, για να έχει το σώμα του τη σωστή στάση, και να φροντίσετε για τον καλό, άπλετο φωτισμό, τόσο στο χώρο, όσο και στο σημείο που διαβάζει. Σ’ ένα εμφανές σημείο πάνω στο γραφείο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μεγάλο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα φτιάξετε μαζί με το μικρό, με τα μαθήματα που έχει κάθε μέρα.

kidsfun.gr