Στην αποσαφήνιση πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι θιασώτης και προπαγανδιστής του Bitcoin προχωρά σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών κατηγορώντας εκ νέου το Πρώτο Θέμα ότι «προσθέτει νέες ανακρίβειες στη φαρέτρα του». Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνονται άρθρα του Γιάνη Βρουφάκη επικριτικά προς τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος. 

Ads

Σε σημερινό του δημοσίευμα το Πρώτο Θέμα παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «γκουρού της εικονικής οικονομίας και του ψηφιακού νομίσματος» και τον κατηγορεί ότι μέσω βίντεο προπαγανδίζει την ανάγκη επικράτησης των bitcoins ως «απάντηση» στις τράπεζες και στους τραπεζίτες. 

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζοντας ότι αντιθέτως ο Γιάνης Βαρουφάκης από το 2012 είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin. Και πράγματι στο βίντεο στο οποίο αναφέρεται το Πρώτο Θέμα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι η χρήση αυτού του νομίσματος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη φορολόγηση. 

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή του:

Ads

«Το «Πρώτο Θέμα» αποφάσισε, αντί να επανορθώσει τις ανακρίβειες του κυριακάτικου φύλλου του, όσον αφορά δήθεν συνεχιζόμενη συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με την εταιρεία TEMBUSU TERMINALS, να προσθέσει νέες ανακρίβειες στη φαρέτρα του.

»Σε σημερινή ανάρτηση/δημοσίευση παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως θιασώτη και προπαγανδιστή του Bitcoin. Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, από το 2012, είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin και συστηματικά προειδοποιεί επενδυτές εναντίον της αγοράς Bitcoins, φαίνεται ότι είναι μια λεπτομέρεια που το «Πρώτο Θέμα» δεν προτίθεται να επιτρέψει να του «χαλάσει» το σκανδαλοθηρικό του οίστρο.

»Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται για τη σχετική αρθρογραφία (και τις συνεντεύξεις/ομιλίες επί του θέματος) του Γιάνη Βαρουφάκη, η ιστοσελίδα του, yanisvaroufakis.eu, παραθέτει όλες τις πληροφορίες σε υποσελίδα με τίτλο Digital Money/Economies.

»Εκεί ο επισκέπτης θα βρει άρθρα, που περιέχουν την έντονη κριτική του στο Bitcoin, με τίτλους όπως: «Bitcoin: Η επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος», καθώς και την συνέντευξη του στο ABC Radio όπου αντιτίθεται στην ιδέα ότι το Bitcoin αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα».

Αναφορικά με την κατηγορία του ΥΠΟΙΚ ότι το Πρώτο Θέμα προχωρά σε νέες ανακρίβειες σημειώνεται ότι η εφημερίδα στο κυριακάτικο φύλο της φιλοξενούσε δυο – πρωτοσέλιδα μάλιστα δημοσιεύματα – για τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Το πρώτο αναφερόταν σε πρόταση του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και σε αντάλλαγμα να δοθεί κλειδωμένη ισοτιμία στη χώρα μας» φιλοξενώντας μάλιστα και διαλόγους των δυο υπουργών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε ευφάνταστο το δημοσίευμα και το διέψευσε κατηγορηματικά. 

Το δεύτερο δημοσίευμα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «αν και υπουργός, είναι σύμβουλος εταιρείας Bitcoin στη Σιγκαπούρη» και «είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην Κυβέρνηση Τσίπρα». Και αυτό το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη να αναφέρει:

«Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα “εργοδότη” μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας. Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.

Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων. Όσο αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από την σύνταξη του “Πρώτου Θέματος”».