Τη δική της εξήγηση για τη δριμύτατη κριτική που ασκείται στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δίνει η γαλλική εφημερίδα La Tribune σε άρθρο-ανάλυση που υπογράφει ο Romaric Godin. «Εγκλήματα» του το γεγονός ότι «ξέφυγε» από τον δρόμο που είχαν χαράξει οι προκάτοχοι του κι έμεινε πιστός στις θέσεις του, παρά τις πιέσεις. Στόχος δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο συνετισμός της ελληνικής κυβέρνησης συμπαιραίνει ο αρθρογράφος, σχολιάζοντας την στοχευμένη αποδόμηση του Έλληνα υπουργού από τα διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Σύμφωνα με τον Γάλλο αρθρογράφο αν και τα δημοσιεύματα δεν παρουσιάζουν επιχειρήματα για να αμφισβητήσουν την επιστημονική κατάρτιση του υπουργού, τον χαρακτηρίζουν ανίκανο και ανυπόφορο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, με τον αναγνώστη τελικά να αποκομίζει την αίσθηση πως πρόκειται για έναν επιφανειακό νάρκισσο σε ρόλο «ροκ σταρ».

«Έγκλημα» του το γεγονός ότι «ξέφυγε» από τον δρόμο που είχαν χαράξει οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας. Ο Godin αναφέρεται συγκεκριμένα στην ενόχληση των Βρυξελλών για το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης δεν βαδίζει στα χνάρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως είχε αποκαλύψει ευρωπαϊκή πηγή στις 12 Μαΐου στη Le Monde. «Για τον λόγο αυτό χτίστηκε μεθοδικά μια συγκεκριμένη εικόνα για το Βαρουφάκη από το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έφτασε στο αποκορύφωμά της στη συνάντησης στη Ρίγα στις 25 Απριλίου», σημειώνει ο αρθρογράφος που σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις παρά τον «ανασχηματισμό» του Βαρουφάκη δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.

«Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η απόρριψη του Ελληνα υπουργού ερμηνεύεται στην ουσία ως πολιτική απόρριψη της ίδιας της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα του Βαρουφάκη συνίσταται στο ότι ο υπουργός Οικονομικών, προερχόμενος από ένα ιδεολογικό ρεύμα διαφορετικό από αυτό που επικρατεί στην Ευρώπη, έφερε τους συναδέλφους του αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βαρουφάκης στάθηκε υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης και τάχθηκε κατά της πολιτικής της λιτότητας, την οποία κατέκρινε από τα πρώτα χρόνια της κρίσης», γράφει. «Επιπροσθέτως, το επόμενο αδίκημα που φαίνεται να τον βαραίνει, είναι πως παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του, συνεχίζει.

Ads

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης πως τελικά διάφορες μελέτες δικαίωσαν τις απόψεις του Βαρουφάκη, αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και αρνείται να δει την απειλή της ανόδου των εξτρεμιστών, όπως στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Θεωρούν δηλαδή ότι και η Χ.Α. αποτελεί ένα επιχείρημα εκβιασμού ώστε η Ε.Ε. να προβεί σε παραχωρήσεις.

Ο Romaric Godin σημειώνει καταλήγοντας πως ο Βαρουφάκης ανήκει στις πιο μετριοπαθείς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ουδέποτε υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ. «Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός είχε διορίσει στη θέση του ΥΠΟΙΚ κάποιον άλλο, όπως τον Λαπαβίτσα, ο πανικός των Ευρωπαίων θα ήταν σαφώς μεγαλύτερος. Παρ’ όλα αυτά, ο Τσίπρας απομάκρυνε τον Βαρουφάκη από το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για να στερήσει τους Ευρωπαίους από το επιχείρημα ότι συνιστά πρόβλημα γι’ αυτές», γράφει.

«Στοχοποιώντας τον Βαρουφάκη οι Βρυξέλλες αποκαλύπτουν τον πραγματικό στόχο τους που δεν είναι η επίτευξη μιας λογικής συμφωνίας, αλλά ο συνετισμός μιας κυβέρνησης που δεν της ταιριάζει», καταλήγει το άρθρο.