Τον διπλό άξονα του «new deal» που επιδιώκει η κυβέρνηση με την Ευρώπη προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο European Business Summit των Βρυξελλών – ένα «new deal» που ξεκινά από το νέο ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις και φθάνει έως την αναδιάρθρωση του χρέους και τη μετάθεση της αποπληρωμής του.
Το εάν οι θέσεις αυτές θα αποτυπώνονται και στην τελική συμφωνία που αναμένεται πλέον με τους πιστωτές είναι και το στοίχημα της ελληνικής πλευράς – εξ ου και έχει ιδιαίτερη αξία η παρουσίαση, για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά, των βασικών παρεμβάσεων, μέτρων και μεταρρυθμίσεων που βάζει στο τραπέζι στο υπουργείο Οικονομικών.
Σ’ αυτές τις παρεμβάσεις εντάσσονται ΦΠΑ με δύο συντελεστές, ιδιωτικοποιήσεις, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μετατροπή της γενικής γραμματείας εσόδων σε ανεξάρτητη υπηρεσία με βάση το αμερικανικό IRS, ενώ στις μακρά πνοής μεταρρυθμίσεις παραμένει σε πρώτο πλάνο η αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας τα «βασικά σημεία ενός νέου συμβολαίου μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης», τα διαχώρισε σε δύο κατηγορίες.
Όπως είπε, το πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα συμφωνηθούν μπορεί να περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) τα ακόλουθα:
α. Μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά 2015-2020
β. Ιδιωτικοποιήσεις
γ. ΦΠΑ με δύο συντελεστές. Ένας χαμηλός για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και ένας πιο υψηλός για όλα τα άλλα.
δ. Αυτοδιοίκητη, Ανεξάρτητη Υπηρεσία Τελών και Φόρων (IRS)
ε. Περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση Ταμείων
Το μετά τον Ιούνιο Αναπτυξιακό Συμβόλαιο της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
α. Ένα επενδυτικό πακέτο από την EIB – σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.
β. Ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
γ. Αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου
δ. Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών του EFSF δανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘20
ε. Ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου
Αναφερόμενος ειδικά στην αγορά προϊόντων ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να:
- Απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου.
- Εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού).
- Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).
- Απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα).
- Να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών).
- Να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων.
Το «τρίπτυχο των επικίνδυνων μύθων»
Στην ίδια ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και ταυτόχρονα αποδόμησε τους «τρεις επικίνδυνους μύθους» όπως είπε, που συνοδεύουν την ελληνική κρίση.
«Θα τελειώσω», τόνισε, «με αυτό που θεωρώ το τρίπτυχο των επικίνδυνων μύθων που βάζουν την Ευρωζώνη και την Ελλάδα σε τεράστιο κίνδυνο.
- Μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι καλή για την Ευρωζώνη, αλλά και για την Ελλάδα.
- Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και επιμένει να υποχρεώνει τις άλλες χώρες, μερικές από αυτές φτωχότερες από την ίδια, να πληρώνουν για τη σπατάλη της.
- Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί με καλή πίστη, δεν έχει θέσει σοβαρές προτάσεις στου θεσμούς και δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της μέσα στην Ευρωζώνη.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι σωστό.
- Μια ελληνική αποτυχία ακόμα και στην αρχή είναι ελεγχόμενη από μια ενεργητική ΕΚΤ, θα αφήσει την Ευρωζώνη να μοιάζει με το Κανόνα Χρυσού του μεσοπολέμου: Ένα καθεστώς σκληρού νομίσματος και σταθερής ισοτιμίας το οποίο απορρίπτει οικονομίες που επιβαρύνονται με την μεγαλύτερη υποχρέωση προσαρμογής. Από τη στιγμή που η συνειδητοποίηση αυτού του πράγματος κατακλύσει τις καρδιές και το νου μας, θα είναι μόνο θέμα χρόνου προτού η Ευρωζώνη κατακερματιστεί με τεράστιο κόστος για κάθε ευρωπαϊκό έθνος. Όσο για την Ελλάδα μια επιβολή εξόδου θα οδηγήσει στη φτωχοποίηση ενός ακόμη εκατομμυρίου Ελλήνων- λες και η σημερινή κρίση φτώχειας δεν είναι αρκετή!
- Η ιδέα ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της είναι ανοησία. Όπως είδαμε καμία οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο σε συνθήκες ειρήνης στους τρεις τελευταίους αιώνες. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ένα φρένο ελλείμματος που ια διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να διολισθήσει σε πρωτογενές έλλειμμα. Έτσι ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό κράτος απαιτεί δάνεια για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις είναι απλούστατα λανθασμένος.
- Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει, τουλάχιστον από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, στην άμεση εφαρμογή ενός αριθμού σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Με χαρά βεβαιώνω ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος εδώ στις Βρυξέλλες σε αυτό τον τομέα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >