Οι νέες θέσεις εργασίας, η αύξηση του ΑΕΠ και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων αλλά και η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης που φέρνει το φυσικό αέριο, το οποίο διαγράφει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία διείσδυσης στην ελληνική αγορά.

Ads

Τα έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια καθιερώνουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο  προς όφελος της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς αερίου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Η  ΔΕΠΑ έχει καταστήσει το φυσικό αέριο προσβάσιμο σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα πετυχαίνοντας μειώσεις τιμών προμήθειας τις οποίες και μετακύλησε στους καταναλωτές.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η ελληνική ενεργειακή αγορά (αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), σύμβαση προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν, μακροχρόνιες συμβάσεις με τις  εταιρείες Gazprom και Sonatrach, αγωγός IGI κλπ).

image
 
Πρόσφατα, στο περιθώριο των ελληνο-ρωσικών επαφών άνοιξε και ο δρόμος για τη διέλευση ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη». Όπως υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης: «Ο αγωγός θα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι τα ωφελήματα για τη χώρα μας θα είναι εξαιρετικά σημαντικά εφόσον το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη διέλευσή του από το ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, πράγμα που είναι πάρα πολύ θεμελιώδες για την οικονομία μας. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ετησίως το όφελος για την χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αφού για την κατασκευή του αγωγού θα δουλέψουν γύρω στις 20.000 άτομα, ενώ η επένδυση για την ολοκλήρωση του αγωγού θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. Ευρώ.
 
ΙΟΒΕ: Πολλαπλά τα οφέλη για την οικονομία αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
 
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε  το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών με θέμα  «η επίδραση από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και την ελληνική οικονομία»,  η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα επέφερε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία καθώς θα αυξανόταν η απόδοση των επιχειρήσεων και θα τονωνόταν σημαντικά η απασχόληση.

Ads

image

Συγκεκριμένα, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις , καθώς θα έχουν μεγάλη εξοικονόμηση κόστους με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν 12.500 θέσεις απασχόλησης και το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά 754 εκατ. ευρώ.
 
Το ΙΟΒΕ προτείνει τη μείωση του φόρου στο χαμηλότερο επίπεδο που ορίζει η κοινοτική οδηγία για την επιχειρηματική χρήση και την απαλλαγή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβολή του συγκεκριμένου συντελεστή.