Το κρίσιμο Eurogroup που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μία τελική συμφωνία πραγματοποιείται σήμερα στη Ρίγα της Λεττονίας, στον απόηχο των συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξασφαλίζοντας θετικά μηνύματα πολιτικής στήριξης. Με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να επιμένουν στη συνταγή της λιτότητας από την πλευρά τους, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup, για να αποτυπωθεί η υφιστάμενη πρόοδος στη διαπραγμάτευση.

Ads

Μάχη για να «κλειδώσει» η πρώτη ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος Απριλίου και να αρχίσει η τμηματική καταβολή της δόσης δίνει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες, στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον «χάρτη» με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, γράφει το σημερινό Έθνος.

«Πρώτα σημάδια απεμπλοκής» βλέπει η Καθημερινή. Ενδείξεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων προέκυψαν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Περιγράφοντας το κλίμα των χθεσινών διαβουλεύσεων σε μία φράση η εφημερίδα Τα Νέα γράφει: «Ο Αλέξης ψάχνει την λύση, η Άνγκελα δεν θέλει την κρίση και ο Φρανσουά προσπαθεί να μεσολαβήσει.».

Ads

Πολύ αισιόδοξος για μια ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές, που θα ανοίγει την πόρτα στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου και εν τω μεταξύ θα απαλλάσσει την Ελλάδα από τον μεγάλο βραχνά της ρευστότητας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός στηρίζει την αισιοδοξία του στην κοινή, όπως είπε, διαπίστωση πως υπάρχει πρόοδος στη διαπραγμάτευση, που πρέπει να καταγραφεί και από το Eurogroup σήμερα ή την ερχόμενη εβδομάδα, γράφει η Αυγή. Μετά τις συναντήσεις την ίδια βούληση εξέφρασαν τόσο η Άνκλελα Μέρκελ με τη δήλωση «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην μείνει η Ελλάδα από ρευστό», όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δυνατή η συμφωνία και η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε δόσεις.

Με τον τίτλο «Χάδια και μαχαιριές», κυκλοφορεί η σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών. Θετικά μηνύματα από την Άνγκελα Μέρκελ πήρε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, τα νέα όμως από το Eurogroup δεν είναι και τόσο θετικά.  Οι δανειστές δεν δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικά-εργασιακά, επιμένουν σε αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση των εξαιρέσεων του, μείωση των επικουρικών και στη μη καταβολή 13ης σύνταξης, αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: