Διλήμματα εκλογών, διαρροές και διαψεύσεις περί «τελεσιγράφων» και πληροφορίες για «κόκκινο τηλέφωνο» διαχείρισης της κρίσης συνοδεύουν το κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ – Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Διαρροές που αποδίδονται σε κυβερνητικές πηγές και κυκλοφόρησαν με τον πρωθυπουργό εν πτήσει προς τις Βρυξέλλες, ανέφεραν πως «εάν δεν υπάρξει σύγκλιση έως τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τότε αυτή παύει να ισχύει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και οι εκλογές».
Το Μαξίμου, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να θέσει τελεσίγραφο στην Γερμανίδα καγκελάριο. «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Η διάψευση ήρθε μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο ανέφερε πως το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκελα Μέρκελ θα είναι πως «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο προς Βρυξέλλες τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι ίδιοι τόνιζαν, δε, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες στο Παρίσι στο πλαίσιο του Brussels Group.
Bloomberg: «Κόκκινο τηλέφωνο» Παππά – Τόμσεν
Το Bloomberg, πάντως, επανήλθε με νέες πληροφορίες και διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες έχει ανοίξει και «κόκκινη γραμμή» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών για τη διαχείριση της κρίσης.
Το πρακτορείο υποστηρίζει πως, στην προσπάθεια αν αποφευχθεί κάποια εμπλοκή, έχει εγκατασταθεί «κόκκινη γραμμή» για απ’ ευθείας επικοινωνία και επαφές.
Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Blooberg, με το «κόκκινο τηλέφωνο» επικοινωνούν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Λικ Τολονιάτ, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, ο γνωστός μας Πολ Τόμσεν.
Η ομάδα αυτή φέρεται να έχει τακτικές επαφές ώστε να αποφεύγονται κρίσεις και να λύνονται διαφορές. Σύμφωνα πάντοτε με το Bloomberg η πρώτη συζήτηση έγινε στις 26 Μαρτίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >