Οι πιστωτές διαπιστώνουν «πρόοδο» αλλά δείχνουν νέα παράταση στο μαρτύριο της σταγόνας. Και οι έγκριτοι διεθνείς παράγοντες, αναλυτές και Κασσάνδρες, ενώ καθημερινά προβλέπουν «χρεοκοπία» εντός… 24ώρων, τώρα ανακαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει πιθανότατα επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο.

Ads

Η Ευρώπη των αντιφάσεων και των σκοπιμοτήτων ξαναχτυπά. Δείχνοντας ότι σκοπεύει να εξαντλήσει πλήρως τα περιθώρια αντοχών της Ελλάδας και διαμηνύοντας ότι «όλα θα κριθούν στο τέλος Ιουνίου».

Εάν δεν είναι νέο διαπραγματευτικό παιχνίδι, είναι το τελικό όπλο του «σχεδίου ασφυξία». Το οποίο προέταξε πρώτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ενίσχυσε λίγη ώρα αργότερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες εν όψει του αυριανού EuroWorkingGroup, τόνισε ότι η ημερομηνία – ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 30η Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι «τότε λήγει η παράταση του προγράμματος». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η «κινητικότητα» στις διαπραγματεύσεις έχει ενταθεί, αλλά ακόμη «είμαστε πολύ μακριά από το αποτέλεσμα», καθώς σήμερα «έχουμε φθάσει στο σημείο όπου έπρεπε να βρισκόμαστε πριν από δύο μήνες».

Ads

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα ληφθούν αποφάσεις και «θα υπάρξει μόνον μια μικρή ενημέρωση για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων στο τέλος Απριλίου.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η δέσμευση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι κίνηση που είχε ζητηθεί πολλές φορές από τους θεσμούς «προκειμένου να εξασφαλιστεί σιγουριά στην διαχείριση του ρευστού».

Νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να πετύχει συμφωνία», ενώ το Bloomberg επικαλούμενο ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφερε ότι μετά την δέσμευση των διαθεσίμων τα κρατικά ταμεία αντέχουν έως τα τέλη Μαΐου.

«Η ένταση των διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες 4-5 μέρες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η απαιτούμενη πρόοδος για να μπορέσουμε να κλείσουμε γρήγορα μια συμφωνία”, δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πάντως τόνισε ότι «αποκλείει 100% το Grexit».
 
Για «συμφωνία «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» μίλησε, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Νταίσελμπλουμ δήλωσε ότι «τα λεφτά της Αθήνας τελειώνουν» και ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε, πάντως, πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη «δεν αποτελεί επιλογή».