Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, στο Παρίσι, με τον εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει πως «οι ρυθμοί έχουν ενταθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο».

Ads

Όπως είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς οι συζητήσεις προχωρούν ενόψει του άτυπου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας», κατέληξε.

Για πρόοδο έκανε λόγο και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην itele, σημειώνοντας ωστόσο τους «αργούς ρυθμούς» των διαπραγματεύσεων. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

«Εργαζόμαστε μαζί, αλλά προοδεύουμε πολύ αργά, δεν πάμε αρκετά γρήγορα, δεν πάμε αρκετά μακριά, ενώ στο μεταξύ οι χρηματοδοτικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πηγές χρηματοδότησης είναι ανεπαρκείς. Οπότε, τώρα λέω “προσοχή”. Υπάρχει αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να προχωρήσουμε δυνατά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα», είπε.

Ads

Σε ερώτηση εάν έχει αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την Ελλάδα και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες και κάποιο σχέδιο Β’, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε: «Δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο χρονόμετρο, δεν ορίζω προθεσμίες αλλά λέω ότι πάμε πολύ αργά. (…) Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, για παράδειγμα, υπάρχει αποπληρωμή που πρέπει να γίνει στις 12 Μαΐου, υπάρχουν και άλλες και αυτό το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Συνάντησα τον Έλληνα υπουργό, κ. Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον. Του είπα ότι πρέπει απολύτως τώρα να θέσει στο τραπέζι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Είναι απολύτως απαραίτητο. Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης και της Ελλάδας, για μία σοβαρή κυβέρνηση στη χώρα».

Όταν ρωτήθηκε εάν η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας, που επανέρχεται τελευταία, είναι μία πραγματική απειλή αναγνώρισε πως «υπάρχει, πράγματι, ανησυχία». «Είναι αληθές ότι υπάρχει ανησυχία γιατί δεν έχουμε καταφέρει να διαπραγματευθούμε, με την ελληνική κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που να είναι αξιόπιστες σε οικονομικό, κοινωνικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό που λέω σήμερα το πρωί είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε» εξήγησε ο επίτροπος.

Επανέλαβε δε ότι εύχεται απόλυτα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Το εύχομαι για την Ελλάδα, για τους Έλληνες και για την Ευρώπη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παράγει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητάμε, να βάλει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι φιλόδοξο, αξιόπιστο και δίκαιο» υπογράμμισε.

«Δεν έχω πλάνο Β’, έχω μόνο πλάνο Α’ και αυτό έχει την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε (…) διαφορετικά, θα πρέπει να διαχειριστούμε ένα ζήτημα και εγώ επιθυμώ να το κάνουμε με θετικό τρόπο. Και πάλι λέω ότι δεν βρίσκομαι σε σχέδιο Β’. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν πιστεύω στο σχέδιο Α’. Εγώ βάζω όλη μου την ενέργεια για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της έχουν αποκτήσει κάποια δυναμική, αλλά απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους.  «Υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν «μακριά από τον στόχο» και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ώθηση στις συζητήσεις για να επιτευχθεί μία συμφωνία έγκαιρα. Ο Τόμσεν προειδοποίησε να μην υποεκτιμηθούν οι κίνδυνοι που θα συνδέονταν με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι ένα Grexit δεν θα έχει προβλήματα», τόνισε.

Σημείωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα διαρκέσουν ίσως έως τον Ιούνιο: «Το βάρος των επικείμενων αποπληρωμών της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία προηγουμένως, ώστε να μπορούν να αποπληρώνονται περαιτέρω τα δάνεια του προγράμματος βοήθειας», δήλωσε.

Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, όπως «ο κίνδυνος ότι η Ευρωζώνη θα θεωρείται μία ένωση, στην οποία μπαίνεις και φεύγεις κατά βούληση», καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες, αν άλλα κράτη θα παραμείνουν ή όχι μέλη στο μέλλον». Ο Τόμσεν πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι ενοποιείται περαιτέρω για να διαλύσει τέτοιους κινδύνους, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μία ισχυρότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση μακροπρόθεσμα.