«Μία ημέρα, για να γελάσουμε, θα δημοσιεύσω όλες τις απειλητικές επιστολές που έλαβα στο Charlie Hebdo». Η φράση αυτή αποτυπώνεται από το διευθυντή και σκιτσογράφο της σατιρικής Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 7 Ιανουαρίου, όταν τζιχαντιστές εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι.

Ads

Το ολιγοσέλιδο βιβλίο του «Σαρμπ» κυκλοφόρησε την Πέμπτη με τίτλο «Επιστολή προς τους αγύρτες της ισλαμοφοβίας που παίζουν το παιχνίδι των ρατσιστών». Μέσα από αυτό, ο σκιτσογράφος δεν κρύβει την ανησυχία του, επειδή «η μάχη κατά του ρατσισμού έχει αντικατασταθεί από έναν πόλεμο κατά της ισλαμοφοβίας που υπερασπίζεται περισσότερο το Ισλάμ παρά τους μουσουλμάνους».

Δεν διστάζει, μάλιστα, να τα βάλει με τα ΜΜΕ, αφού «κάθε σκάνδαλο που περιέχει στον τίτλο του την λέξη Ισλάμ πουλάει».

Ο Σαρμπ διερωτάται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του γιατί η ισλαμοφοβία χρησιμοποιείται ως όρος για να καταγγείλει το μίσος προς τους μουσουλμάνους και αναρωτιέται γιατί δεν χρησιμοποιείται η λέξη «μουσουλμανοφοβία» ή απλά η λέξη «ρατσισμός».

Ads

«Πολλοί από εκείνους που κάνουν εκστρατεία κατά της ισλαμοφοβίας ουσιαστικά δεν την κάνουν για να υπερασπιστούν τους μουσουλμάνους ως ανθρώπους αλλά για να υπερασπιστούν τη θρησκεία του προφήτη Μωάμεθ», σημειώνει.

«Το να φοβάσαι το Ισλάμ είναι αναμφισβήτητα ανόητο, παράλογο και πολλά άλλα, αλλά δεν είναι προσβλητικό. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε το Κοράνι, ούτε η Βίβλος, δύο κακογραμμένες, ασυνάρτητες και κουραστικές νουβέλες, αλλά ο πιστός ο οποίος διαβάζει το Κοράνι ή τη Βίβλο, όπως διαβάζει κανείς ένα εγχειρίδιο για τη συναρμολόγηση ραφιών από το Ikea», λέει.

Ο σκιτσογράφος υπερασπίζεται τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Μωάμεθ που φιλοξένησε η Charlie Hebdo στη διάρκεια ετών και τα οποία θεωρήθηκαν ισλαμοφοβικά.

«Με ποια διεστραμμένη λογική το χιούμορ είναι λιγότερο συμβατό με το Ισλάμ απ’ ό,τι με όποια άλλη θρησκεία; Αν αφήσουμε να θεωρηθεί ότι μπορούμε να γελάμε με τα πάντα εκτός από συγκεκριμένες πτυχές του Ισλάμ επειδή οι μουσουλμάνοι είναι πολύ πιο εύθικτοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αυτό δεν είναι διάκριση;», τονίζει.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτός ο αηδιαστικός πατερναλισμός των λευκών αστών, διανοούμενων ‘αριστερών’ που επιχειρούν να υπάρξουν ανάμεσα στους ‘άτυχους, αμόρφωτους φτωχούς’» σημειώνει.

Στο βιβλίο του αναφέρεται σε έναν κατάλογο, τον οποίο δημοσίευσε η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) στο περιοδικό Inspire το 2013, και ο οποίος περιέχει τα ονόματα 11 ανθρώπων που καταζητούνται «νεκροί ή ζωντανοί» για τη διάπραξη «εγκλημάτων κατά του Ισλάμ».

«Βρήκα το όνομά μου, ανορθόγραφο αλλά συνοδευόμενο από μία φωτογραφία μου όπου μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει την έκφραση της ανησυχίας στο πρόσωπό μου», γράφει. Η φωτογραφία αυτή, αναφέρει τραβήχτηκε την ημέρα που πυρπολήθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας, το 2011, λίγο μετά την κυκλοφορία μίας ειδικής έκδοσης υπό τον τίτλο «Charia Hebdo».

«Το επιτυχημένο μοντάζ τιτλοφορείται ‘ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ και η λεζάντα γράφει: ‘μία σφαίρα την ημέρα, κάνει τον άπιστο πέρα’».