Οι ειδικοί ετοιμάζονται για ανακαλύψεις που θα κινούνται πέραν του Καθιερωμένου Μοντέλου και θα δώσουν ώθηση στη «νέα φυσική». Αναβαθμισμένος και έτοιμος μετά την ανακάλυψη του μποζονίου του Higgs, o Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN τέθηκε και πάλι σε λειτουργία ύστερα από περίπου δύο χρόνια εργασιών συντήρησης και επιδιόρθωσης μικρών τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ads

Χθες το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε από τα γραφεία του CERN στη Γενεύη, έφυγαν με διαφορά μερικών λεπτών η μια από την άλλη οι πρώτες δέσμες σωματιδίων και προς τις δύο κατευθύνσεις, ανοίγοντας με τις «βόλτες» τους στις μήκους 26,8 χιλιομέτρων στοές του επιταχυντή τη νέα περίοδο λειτουργίας του.

Οι πρώτες αυτές δέσμες εκτοξεύτηκαν με σχετικά χαμηλή ενέργεια εκτόξευσης (450 GeV), η οποία όμως όσο περνούν οι μέρες ολοένα και θα αυξάνεται μέχρι να φτάσει το νέο «ταβάνι» που έθεσαν οι επιστήμονες μετά την αναβάθμιση του αξίας 5,12 δισεκατομμυρίων ευρώ LHC και το οποίο πλέον είναι 13 TeV.

Σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του, ο αρμόδιος διευθυντής του CERN για τους επιταχυντές και την τεχνολογία ανέφερε περιχαρής «Ύστερα από δύο χρόνια προσπάθειας, ο LHC βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Όμως το πιο σημαντικό βήμα θα γίνει όταν θα αυξήσουμε την ενέργεια των δεσμίδων σε νέα επίπεδα ρεκόρ».

Ads

Οι ερευνητές λοιπόν τα επόμενα δύο χρόνια περίπου θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν να λάβουν από τον Επιταχυντή για τη σκοτεινή ύλη (η οποία, σύμφωνα με τα διάφορα μοντέλα, καλύπτει το 84% του Σύμπαντος και «δένει» τους γαλαξίες μεταξύ τους) και θα εξετάσουν το εάν στέκουν διάφορες θεωρίες όπως η υπερσυμμετρία.

Η πρώτη αυτή φάση της επαναλειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων θα ολοκληρωθεί το νωρίτερα σε έναν περίπου μήνα, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων υψηλών ενεργειών με σκοπό να γίνουν ανακαλύψεις που πλέον θα ανοίγουν μια νέα εποχή για την επιστήμη.

Αφού ο προηγούμενος στόχος, η παρατήρηση και η επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου του Higgs επετεύχθη, οι ειδικοί ευελπιστούν πως η νέα περίοδος λειτουργίας του επιταχυντή θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και αποτελούν «μαύρες τρύπες» του Καθιερωμένου Μοντέλου της Φυσικής.