Έξι μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος φοιτητών της αγροτικής σχολής της Αγιοτσινάπα στην πολιτεία Γκερέρο από τη δημοτική αστυνομία και ένα καρτέλ ναρκεμπόρων, η εγκληματική βία και η ατιμωρησία των αρχών του Μεξικό,  αποτελεί το κεντρικό θέμα ενός κύκλου συναντήσεων στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα με βασικούς εισηγητές τη δημοσιογράφο και κοινωνιολόγο Μάρτα Ντουράν ντε Ουέρτα και τον Ιβάν Μπαέζ, δικηγόρο και ακτιβιστή με την διεθνή οργάνωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, Articulo 19 (www.article19.org), με έδρα το Λονδίνο. Και οι δύο έχουν δεχθεί στο παρελθόν απειλές λόγω της αφοσίωσής τους στις αρχές της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Ads

«Τις απειλές θανάτου πρέπει να τις παίρνει κανείς πολύ σοβαρά στο Μεξικό», λέει η Ντουράν, «γιατί είναι η πρώτη χώρα σε δολοφονίες δημοσιογράφων στην αμερικανική ήπειρο».

Το Μεξικό είναι μια χώρα με υψηλά επίπεδα φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων, στην οποία μια ελίτ διαχειρίζεται ένα μονοπώλιο πλούτου, προνομίων, δύναμης και κοινωνικής κινητικότητας. « Η πολιτική ελίτ εκτός από διεφθαρμένη είναι και ανίκανη », επισημαίνει η Ντουράν, « χωρίς ένα σχέδιο εθνικό που να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες». Η ανισότητα τόσο απέναντι στο νόμο όσο και απέναντι στο κράτος παράγει την ατιμωρησία. Πρόκειται για ένα σύστημα που προστατεύει και μεταχειρίζεται προνομιακά λίγους ενώ απαξιώνει όλους τους υπόλοιπους. « Παράδεισο ατιμωρησίας» την αποκαλεί η ίδια χαρακτηριστικά. Η ανθρωπιστική κρίση στο Μεξικό είναι, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, αποτέλεσμα αυτής της διαφθοράς και της συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των ολίγων, της καθημερινής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάχρησης της εξουσίας.

Παρά την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης για προσπάθειες πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος « υπάρχει μια σαφής συνέργεια  ανάμεσα στις αρχές και το οργανωμένο έγκλημα» λέει η Ντουράν. «Η ατιμωρησία είναι μια υπηρεσία για τους πλουσίους. Μπορείς να την εξαγοράσεις αρκεί να έχεις χρήμα».

Ads

Από το 2000, η μη κυβερνητική οργάνωση ARTICLE 19 έχει καταγράψει 81 δολοφονίες δημοσιογράφων. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν, σύμφωνα με τη Ντουράν, είναι σαφές: «όποιος δε το βουλώνει είναι νεκρός». Με πολλή προσπάθεια και με πολύ αίμα έχει καταφέρει η δημοσιογραφία στο Μεξικό να πετύχει ένα σχετικό επίπεδο πλουραλισμού με τη βοήθεια του ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών που καταφέρνουν να σπάσουν το κύκλο της λογοκρισίας αλλά και τη βοήθεια των όλο και αυξανόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση.

Στην ετήσια αναφορά της για το 2014 με τίτλο «Κράτος Λογοκρισίας» (Estado de Censura) η οργάνωση εξετάζει το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στο Μεξικό και δείχνει ότι ο φόβος, η ατιμωρησία και η βία είναι κοινοτοπίες όταν πρόκειται για την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. Στην ίδια αναφορά, έχουν καταχωρηθεί 326 επιθέσεις ενάντια στον Τύπο, εκ των οποίων όλες παραμένουν ατιμώρητες. Το 48% των επιθέσεων που σημειώθηκαν το 2014, διεπράχθησαν από τις δημόσιες αρχές.

Η αναφορά αποκαλύπτει ότι κατά το 2014, επί κυβερνήσεως Πένια Νιέτο, ένας δημοσιογράφος δεχόταν επίθεση κάθε 26.7 ώρες στο Μεξικό, διπλάσιος αριθμός από την προηγούμενη κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν, όπου ένας δημοσιογράφος έπεφτε θύμα επίθεσης ανά 48.1 ώρες. Στα δε δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Πένια Νιέτο, 10 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν και 4 εξαφανίστηκαν.
Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης « κάθε επίθεση σε δημοσιογράφο αποτελεί επίθεση στην ίδια την κοινωνία ».

Σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα», το Μεξικό κατέλαβε το 2014 την 152η θέση  στον κατάλογο με τα 180 κράτη παγκοσμίως σε ότι αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Η Μάρτα Ντουράν κάλεσε επιπλέον τις χώρες της Ευρώπης και κυρίως τη Γερμανία, να σταματήσουν το εμπόριο όπλων και την παροχή σχετικής τεχνογνωσίας στο Μεξικό, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών αρχών συνεργάζεται στενά με το οργανωμένο έγκλημα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της γερμανικής εταιρείας Heckler και Koch  η οποία πούλησε στο Μεξικό δέκα χιλιάδες αυτόματα τουφέκια εφόδου τύπου G36,  μάρκα η οποία διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε και στις πρόσφατες δολοφονίες φοιτητών της Αγιοτσινάπα. Κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της για ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη χώρα δεδομένων των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών που έχει υπογράψει με το Μεξικό.

Στις 4 Απριλίου η Μάρτα Ντουράν ντε Ουέρτα και ο Ιβάν Μπάεζ θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπου θα μιλήσουν για το ίδιο θέμα στο Κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής Γλώσσας, Abanico.

Η Μάρτα Ντουράν ντε Ουέρτα είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας και ασχολείται κυρίως με θέματα όπως η κρατική καταπίεση, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Είναι κοινωνιολόγος, γράφει για το εβδομαδιαίο περιοδικό Proceso και είναι ανταποκρίτρια για το ραδιοφωνικό σταθμό Radio Nederland. Είναι λέκτορας πολιτικής δημοσιογραφίας στη σχολή δημοσιογραφίας και οπτικο-ακουστικής επικοινωνίας Carlos Septién García του Πανεπιστημίου Claustro de Sor Juana στην πόλη του Μεξικό.