Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέστειλε την Τρίτη κατεπείγουσα επιστολή στον επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ αλλά και προς τον EFSF, με την οποία ζητά να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή ποσού 1,2 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, η κίνηση της Αθήνας να αποστείλει το συγκεκριμένο αίτημα προήλθε ύστερα από πληροφόρηση που προήλθε από την Ε.Ε. για τη συγκεκριμένη δυνατότητα.
Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, τα χρήματα θα επιστραφούν στο ΤΧΣ, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δημόσιο -ούτε μέσω repos, εκτιμάται αρμοδίως-, αν επιστραφούν στις τράπεζες τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα είναι να επιστραφούν απευθείας στο Δημόσιο.
Πώς προέκυψε το ζήτημα με τα 1,2 δισ. ευρώ
Η ιστορία ξεκίνησε από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF ποσό ύψους 49,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό αυτό περιήλθε στο ΤΧΣ υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF.
Από τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, από τα οποία, ωστόσο, τα 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ που είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων (π.χ. περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας).
Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF όλων των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ. Λίγες ημέρες μετά, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επέστρεψε ποσό ύψους 10,9 δισ. ευρώ, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, μεριμνώντας, παράλληλα, η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους.
Τελικά, διαπιστώθηκε ότι το ΤΧΣ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει 9,7 δισ. ευρώ στον EFSF, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.
Η κυβέρνηση, τότε, απέστειλε στον EFSF το σχετικό αίτημα για επιστροφή του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η απάντηση που λήφθηκε από πλευράς EFSF είχε ως εξής: «Έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται απόφαση για την επιστροφή τους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >