Την αποβολή του ελληνικού δημοσίου από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ζήτησε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο που συνεχίστηκε σήμερα, και η οποία υποστήριξε ότι οι ιερές αντραλλαγές γινόντουσαν υπό πολιτική ανοχή. Απών από τη δίκη ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης ηγούμενος Εφραίμ. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου 2015.

Ads

Η υπεράσπιση της Μονής υποστήριξε ότι το δημόσιο δεν έχει υποστεί ζημία, επικαλούμενη 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις 28 αγωγές που έχει υποβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, με τις οποίες δικαιώθηκε η Ιερά Μονή. Σύμφωνα με τον δικηγόρο στις 18 αποφάσεις αναφέρεται πως «δεν είναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανήκει στο δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατά περίπτωση από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινήτων». Και πρόσθεσε πως «επί 100 χρόνια η Μονή προσπαθούσε να επιλύσει την ιδιοκτησιακή διαφορά με το Δημόσιο με ειρηνικό και ωφέλιμο τρόπο και για τα δυο μέρη. Η υπόθεση στράβωσε για άλλους λόγους και όχι για την ουσία της».

Οι συνήγοροι προσκόμισαν επίσης στο δικαστήριο και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επιτίμου πρόεδρου της ΝΔ, Κωνταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη». Όπως είπε μάλιστα η υπεράσπιση «ήταν πολιτική απόφαση να μη γίνει επιστροφή των ακινήτων».

Όσον αφορά στην απαίτηση σχεδόν 250 εκατομμυρίων ως ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και 1,8 εκατ. για ηθική βλάβη) για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση είπε «ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις».

Ads