Στην Ευρώπη ,ο διάλογος ,η αντιπαράθεση και η σύνθεση είναι το πεδίο που στηρίζεται η λειτουργιά της , η δομή της, η συνεχεία της.

Ads

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ αυτό , προτάθηκε ο πολιτικός επαναπροσδιορισμός του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και όχι οι επιλογές της καταστροφικής ύφεσης που άκριτα εφαρμόστηκαν. Είναι σημαντικό το γεγονός όμως , ότι ο πολιτικός επαναπροσδιορισμός μέτρων προϋποθέτει έμμεση-θεμελιωμένη σύνδεση , με δημοσιονομική και κοινωνική στήριξη των μέτρων και αυτό είναι το έλλειμμα που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση. 

Προφανώς η παραδοχή αυτή, με τη σειρά της, επιβάλει την ανάγκη για ΕΝΑ πολιτικό ΚΕΝΤΡΟ εξειδίκευσης κυβερνητικών πολιτικών με αξιόπιστο τρόπο. 

Η Ευρώπη με τον χθεσινό διάλογο απέδειξε ότι έχει ομοβαθμα πολιτικά και θεσμικά όργανα που μπορεί να ενεργοποιήσει και πρέπει να ανακτήσουν τον θεσμικό τους ρόλο , επειδή έχουν και το τεκμήριο της διασύνδεσης και με την κοινωνική θέληση. 

Ads

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που συγκλονίζει την Ελλάδα και διαχέει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα επίλογων που πολλαπλασίασαν την κρίση και
Ο επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν εργαλεία παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελούν θετικά πρόσημα στον μαραθώνιο του διαλόγου των αντιπαραθέσεων και των νέων συνθέσεων που θα απασχολήσουν την Ευρώπη

Με απλά λόγια οι “μεταρρυθμισεις”στα πεδία των οργάνων της ευρωπαϊκής ένωσης ξαναγίνονται πολίτικο θέμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραμείνουν πεδίο “τεχνοκρατικό” που υπακούει σε μια άνευ ορών εκποίηση με μηδαμινό παραγωγικό οικονομικό και κοινωνικοαντικρισμα!

Στο μακρύ χρόνο της πολίτικης και οικονομοτεχνικής διαβούλευσης η χώρα μας πρέπει να τρέξει με πρόσταγμα τα πολιτικά θέματα , αλλά και μέτρα μετρήσιμα εφαρμοσμένης πολίτικης!

Η δε “χρηματιστηριακή Ευρώπη” να θεσει ένα τέρμα στην επιδίωξη επιβολής μέσω της ασφυξίας..

Είναι ευδιάκριτο πλέον ότι υπάρχουν θέματα που σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές και φορολογικές ,διοικητικές και οικονομικές αλλαγές μπορούν να ανοίξουν ένα δρόμο που θα ανταποκρίνεται στο αίτημα για σχέδιο που θα οδηγεί πραγματικά σε έξοδο από την κρίση.

Η χθεσινή απόφαση δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στο διάλογο εξέλιξης της ΕΥΡΩΠΗΣ με συνοχή ,ανάπτυξη και δικαιοσύνη.

Ο έντιμος συμβιβασμός δεν είναι μια στιγμιαία πράξη αλλά ένας αγώνα δρόμου με καθαρούς στόχους.

Στην πορεία αυτής της επιδίωξης θα υπάρξουν και νέες κρίσεις και νέοι συμβιβασμοί όμως το ζητούμενο πρέπει να γίνεται καθαρό.

Ότι στις δημοκρατίες υπάρχει πάντα κι άλλος δρόμος.

Και αυτόν ,οι δυνάμεις της αριστεράς , του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας πρέπει κριτικά μεν αλλά από την ιδία όχθη να συμπορευτούν.