Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Unicef, 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, στις 22 Μαρτίου, η οργάνωη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η πρόσβαση και μόνο σε αυτό το ζωτικό αγαθό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για εκτομμύρια κόσμου.

Ads

Όπως αναφέρει ο Anjay Wijesekera, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Υγιεινής της UNICEF, περίπου 2,3 δισ. άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού από το 1990. Ως εκ τούτου, ο αναπτυξιακός στόχος της χιλιετίας για μείωση στο μισό του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν είχε πρόσβαση, επιτεύχθηκε πέντε χρόνια πριν από την προθεσμία του 2015.

Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μοζαμβίκη και στην Παπούα Νέα Γουινέα πάνω από το μισό του πληθυσμού δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού. Χαρακτηριστικά, το 90% όσων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ζει σε αγροτικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Μια άλλη περιοχή που προξενεί ανησυχία είναι η Ωκεανία, η οποία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο από το 1990. Μεγάλος αριθμός ατόμων χωρίς πρόσβαση εμφανίζεται επίσης στην Κίνα (112 εκατομμύρια) και την Ινδία (92 εκατομμύρια).

Τραγικά θύματα είναι, όπως πάντα, τα παιδιά, για τα οποία η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Κατά μέσο όρο, περίπου 1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με το επισφαλές πόσιμο νερό, την ανεπαρκή αποχέτευση ή τις κακές συνθήκες υγιεινής.

Ads

Η UNICEF εκτιμά ότι, μόνο στην Αφρική, οι άνθρωποι δαπανούν 40 δισεκατομμύρια ώρες περπατώντας κάθε χρόνο μόνο και μόνο για τη συλλογή νερού, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η συλλογή νερού σε επισφαλείς περιοχές, εκθέτει γυναίκες και παιδιά στον κίνδυνο της βίας και της επίθεσης.