Η επιβεβαίωση από την ιατροδικαστική εξέταση της αυτοκτονίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει προκαλέσει θλίψη και οργή στην ελληνική κοινωνία, που ζητά την τιμωρία την ηθικών αυτουργών, δηλαδή της ομάδας των συμφοιτητών του στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία με τον συστηματικό εκφοβισμό, τον βασανισμό και τους τραμπουκισμούς. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες για τους ηθικούς αυτουργούς.

Ads

Στο άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα για τη συμμετοχή σε αυτοκτονία αναφέρεται: «Όποιος με πρόθεση κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει, αν τελέστηκε η αυτοκτονία ή έγινε απόπειρά της, καθώς και όποιος έδωσε βοήθεια κατ’ αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση».

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος (E-Lawyer) και περιφερειακός συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Αττική, εξηγεί στο tvxs.gr πως «η δυσκολία έγκειται στην στοιχειοθέτηση ότι κάποιος “κατέπεισε” τον αυτόχειρα. Γιατί δεν αρκεί να του έχει κάνει δύσκολη τη ζωή αλλά πρέπει να του έχει υποβάλει την απόφαση να αυτοκτονήσει». «Η πράξη αυτή είναι πλημμέλημα», προσθέτει.

Το νομικό κώλυμα για την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με δεδομένο πως πρόκειται για αυτοχειρία, υπογραμμίζουν και αρμόδιοι αξιωματικοί της αστυνομίας. Όπως υπογραμμίζουν από τη νομοθεσία προβλέπεται πως για να αποδοθούν κατηγορίες θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις για τις προϋποθέσεις του άρθρου 301, κάτι που σημειώνουν πως είναι «πρακτικά πολύ δύσκολο».

Ads

Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να σπάσει η σιωπή γύρω από την υπόθεση και να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές. Νομικοί εκτιμούν πως θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μια σειρά από άλλα αδικήματα όπως οι σωματικές βλάβες, η κακοποίηση και η πρόκληση ψυχικής οδύνης και με βάση αυτά να δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος, εκτός της αυτοκτονίας.