Είναι ο άνθρωπος που το 2009 είχε διαμηνύσει στην Ελλάδα το «the game is over». Είναι ο ίδιος άνθρωπος στον οποίο σήμερα, πεντέμισι χρόνια μετά, ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για να κρατήσει το – πολιτικό – παιχνίδι ανοιχτό. Το στοίχημα, όμως, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Ads

Στο σημερινό του ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει και θα διεκδικήσει την πολιτική διέξοδο από το ασφυκτικό τείχος των εταίρων και δανειστών. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιμείνει ότι η ατζέντα αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να οριστεί με βάση την πολιτική και όχι την λογιστική. 

Και θα βάλει στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά θέματα: Την άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας, την επιλεκτική στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας αναλόγως της… ιδεολογικής απόχρωσης της κυβέρνησης και, βεβαίως, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του χρέους – ένα ζήτημα, στο οποίο μόνον τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κατά τη χθεσινή ομιλία του στον ΟΟΣΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, μάλλον γνωρίζει και τι πρέπει να περιμένει πλέον από τις Βρυξέλλες: Ο πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να είναι ο μοναδικός πραγματικός πολιτικός και διπλωμάτης του ευρωπαϊκού θεσμικού κατεστημένου, είναι όμως και συντηρητικός ρεαλιστής. Είναι επίσης βαθύς γνώστης, και θιασώτης, του ευρωπαϊκού τακτικισμού. 

Ads

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε ήδη μια υποχώρηση τακτικής: Ενώπιον της γερμανικής άρνησης, αποδέχθηκε να μετατεθεί για το καλοκαίρι το σχέδιό του για μεγαλύτερη «πολιτικοποίηση των θεσμών», το σχέδιο για δημοκρατικές αλλαγές στη διαδικασία ελέγχων και αξιολόγησης των χωρών που τελούν σε προγράμματα «διάσωσης». Και θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να πράξει το ίδιο: Να κάνει υποχώρηση τακτικής, να τρέξει και να κλείσει την αξιολόγηση, εγγράφοντας υποθήκη για μια πιο πολιτική και ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ελλάδας μετά τον Ιούνιο, όταν μπει στο τραπέζι το χρέος και η νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Εν ολίγοις, και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ θα πει στον Αλέξη Τσίπρα, με πολύ πιο… φιλικό τρόπο πιθανότατα, ό,τι είπαν και οι κύριοι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε: Όχι άλλο χάσιμο χρόνου, δεν υπάρχουν χρήματα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Η δήλωση Σόιμπλε, άλλωστε, ότι προσπαθεί «να κρατήσει την ψυχραιμία του με την Ελλάδα», είχε αποδέκτες και στις Βρυξέλλες. Και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ποτέ δεν επιλέγει να συγκρουστεί με το Βερολίνο όταν γνωρίζει ότι θα χάσει.

Η διαφορά του με τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ είναι ότι εκείνος εμφανίζεται πρόθυμος να εγγυηθεί στην Ελλάδα το αντίκρισμα μιας διαμεσολάβησης μετά τον Ιούνιο για το θέμα του χρέους και για μια πιο πολιτική και αναπτυξιακή δομή στο λεγόμενο «τρίτο πακέτο». Το οποίο, παρεμπιπτόντως, οι Βρυξέλλες θεωρούν εξίσου δεδομένο όσο και το Βερολίνο. Το πόσο ασφαλείς, βεβαίως, είναι οι εν λόγω οι εγγυήσεις υπόκειται και αυτό στους κανόνες της ευρωπαϊκής τακτικής…