Καμπάνια για τη διαγραφή των χρεών έχει ξεκινήσει στη Γερμανία, με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια διαδικασία για την επίλυση των κρίσεων χρέους. Η καμπάνια «Έτος διαγραφής- Βγείτε στους δρόμους» και «Έτος διαγραφής – η ανάπτυξη απαιτεί διαγραφή» αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρωτοβουλία στη Γερμανία, με πάνω από 600 υποστηρίκτριες οργανώσεις, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G7 στη Δρέσδη.
Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο 50 ομοίων πρωτοβουλιών, οι οποίες τάσσονται εναντίον του γεγονότος ότι τα μεγάλα χρέη σε πολλές χώρες του νότου παρεμποδίζουν σημαντικές επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και τις υποδομές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η αδικία της παρούσας διαδικασίας για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, και όπως τονίζουν οι διοργανωτές «το γεγονός ότι αποφασίζουν μόνον οι δανειστές για την δυνατότητα διαγραφής ενός χρέους, του όρους , τα κριτήρια και τους τρόπους εφαρμογής, προσβάλλει κάθε έννοια κράτους δικαίου».
Η πρωτοβουλία «Έτος διαγραφής» θέλει να επιτύχει :
-την διαγραφή των χρεών των φτωχών χρεών σε μελλοντικές κρίσης χρέους μέσα από μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία, αντί αυτές να εξαρτώνται από το έλεος και την κατανόηση των πιστωτών τους κατά περίπτωση
-την διαγραφή των εξωτερικών χρεών τα οποία έγιναν κατά παράβαση των διεθνών νομικών κανόνων και τα οποία παρεμποδίζουν την επίτευξη διεθνώς συμφωνηθέντων αναπτυξιακών στόχων.
-την ανάπτυξη και εφαρμογή κανόνων για υπεύθυνες χορηγήσεις δανείων, οι οποίοι να διασφαλίζουν την κοινή ευθύνη των δανειστών και των οφειλετών
Έναρξη της καμπάνιας: Είναι καιρός να βρεθεί λύση για την κρίσης του χρέους
Με πρωτοβουλία των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομικά χωρών ο ΟΗΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μια διαδικασία για την επίλυση των κρίσεων χρέους. Μια ιστορική ευκαιρία για μια ζωή με αξιοπρέπεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε υπερχρεωμένες χώρες!
Μερικές, όμως, χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία, μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία. Θεωρούν σημαντικότερη την επιστροφή των οφειλών από τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις οφειλέτριες χώρες.
Γι΄ αυτό απαιτούμε από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών του G7 κατά τη συνάντησή τους στις 27-29 Μαϊου, που θα γίνει στη Δρέσδη, να σταματήσουν το μπλοκάρισμα και να συμμετάσχουν στην διαδικασία ελεγχόμενης πτωχεύσεως των κρατών του ΟΗΕ.
Διότι από τώρα μπορεί κανείς να προβλέψει, ότι σε σε λίγα χρόνια σε πολλές χώρες του νότου (παγκοσμίως) θα επιστρέψει η κρίση του χρέους. Είναι επιτέλους καιρός να δημιουργηθεί μια σοβαρή διαδικασία για τη ταχεία και αποτελεσματική λύση αυτών των κρίσεων.
-Υπογράψτε online ή παραγγείλτε τη σχετική κάρτα για την πρωτοβουλία
-Ελάτε στη Δρέσδη στις 27 Μαΐου για να διαδηλώσουμε το αίτημά μας.
-Οργανώστε επί τόπου δράσεις στο διάστημα της καμπάνιας / εκστρατείας, από το Φεβρουάριο 2015 έως τέλος Μαΐου!
Πως μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα;
Δεν θα πρέπει να καθυστερούμε με τις γελοίες συζητήσεις περί “Grexit”, μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει. Οι Ευρωπαίοι δεν το θέλουν. Δεν αποτελεί λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζε κατά την προεκλογικό αγώνα συχνά την απαλλαγή της Γερμανίας από τα χρέη με τη συνθήκη του Λονδίνου του 1953. Αυτό είχε απήχηση στον προεκλογικό του αγώνα και οι αντιπαθητικοί Γερμανοί επίτροποι της λιτότητας βρέθηκαν ηθικά υπόλογοι. Από την άλλη μεριά η συνθήκη αυτή περιέχει μια σειρά από διατάξεις πέραν των άμεσων διευκολύνσεων για την εξόφληση των οφειλών, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σήμερα για την Ελλάδα ως πρότυπο, ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση. Εξέχουσα θέση θα μπορούσαν να έχουν ο περιορισμός της εξυπηρέτησης του χρέους με βάση το εμπορικό πλεόνασμα και η δημιουργία ενός διαιτητικού δικαστηρίου για την επίλυση μελλοντικών διαφορών. Μια “γερμανική” λύση για την Ελλάδα; Θα ήταν μια πρόοδος για όλους!
Οφείλει πραγματικά ακόμα η Γερμανία στην Ελλάδα δισεκατομμύρια;
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαιτεί από την Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο καθώς επίσης την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου του 1942. Η γερμανική συμμαχία (οργανώσεων) “erlassjahr” (“έτος διαγραφής”) για τη διαγραφή χρεών εξέτασε αναλυτικά αυτές τις διεκδικήσεις.
Ενώ η διεκδίκηση για επανορθώσεις νομικά δεν θα είχε τύχη, μπορεί να έχει η διεκδίκηση της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου. Κατά τον Γιούργκεν Κάιζερ, πολιτικό συντονιστής της πρωτοβουλίας και συγγραφέα του πληροφοριακού εντύπου “Οφείλουμε ακόμα στους Έλληνες δισεκατομμύρια;” “Και οι δύο συζητήσεις, εκείνη περί των αποζημιώσεων και εκείνη της διαγραφής του χρέους πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη δική τους ξεχωριστή λογική και να οδηγηθούν σε ανάλογα αποτελέσματα. Η Γερμανία κέρδισε από την ευρύτατη διαγραφή του χρέους με τη συνθήκη του Λονδίνου το 1953, χωρίς να έχει ούτε κατ΄ελάχιστον πολιτικό ή ηθικό δικαίωμα. Ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές διεκδικήσεις μπορούν να επιτευχθούν δικαστικά , η Γερμανία θα όφειλε να έχει συνείδηση της ιστορικής της ευθύνης και να ταχθεί υπέρ του κουρέματος του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών.”
Έντυπο : «Οφείλουμε ακόμα στους Έλληνες δισεκατομμύρια;»
Στην ελληνική κοινή γνώμη και στο ελληνικό κοινοβούλιο έχει τεθεί το θέμα των διεκδικήσεων. Η Γερμανία όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται πιστωτής, αλλά πολύ περισσότερο οφειλέτης της Ελλάδας. Με αυτό υπονοούνται οι μηδέποτε καταβληθείσες αποζημιώσεις για εγκλήματα του Β΄Παγκισμίου πολέμου και ανέντιμες συμφωνίες των κατακτητών για τη λεηλασία των υποδουλωμένων λαών . Στο έντυπο αυτό οι Nils Herfort και Jürgen Kaiser εξετάζουν πόσο εύλογες και πολιτικά σκόπιμες είναι αυτές οι διεκδικήσεις σήμερα.
Πηγή: Αυγή
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >