Υπέρ της ισχυροποίησης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ υπό προϋποθέσεις τάσσεται η πλειονότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε δηλώσεις τους στην EurActiv.gr. Ωστόσο, έντονη κριτική ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωζώνη χρειάζονται 2 και 3 διαφορετικές ταχύτητες, όπως και χώρες α, β και γ κατηγορίας. «Αυτό που χρειάζεται είναι η ΕΕ να ξαναβρεί τις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, πάνω στις οποίες ιδρύθηκε», διαμηνύει ο κ. Κούλογλου.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker παρουσίασε ιδέες για μια ένωση-πυρήνα της ευρωζώνης, μια έννοια που αντιμετωπίστηκε με ανησυχία από πολλές πλευρές.
Ο Juncker παρουσίασε ένα Αναλυτικό Σημείωμα για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), το οποίο εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Διαβάστε: Ο Juncker προετοιμάζει την Ευρώπη για τον «Πυρήνα της Ευρωζώνης»
Τι θέση παίρνει η Αθήνα
Ιδιαιτέρως απαισιόδοξος για τη θέση της Ελλάδος εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος, εκτιμώντας ότι στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στον πυρήνα της ευρωζώνης. «Θα είναι επιτυχία αν παραμείνει απλό μέλος της ευρωζώνης», τονίζει με νόημα ο ίδιος.
Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος τάσσεται υπέρ ισχυρών κοινών θεσμικών οργάνων αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα διέθεταν δημοκρατική νομιμοποίηση και θα λειτουργούσαν εντός του πλαισίου των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Υπέρ της δρομολόγησης των ευρωομολόγων τάσσεται η ευρωβουλευτής της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να αποκτήσει ακόμη πιο συνεκτικά χαρακτηριστικά, να καταθέτει το δικό της, συλλογικό, προϋπολογισμό, αλλά και να αποκτήσει δικά της, ισχυρά, θεσμικά όργανα που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατική νομιμότητα και τη λογοδοσία προς τους πολίτες.
Όποιες αποφάσεις και εάν ληφθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις απαραίτητες βοήθειες προς τις χώρες που υστερούν ώστε να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωζώνης, τονίζει με νόημα ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Μίλτος Κύρκος. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής διακυβέρνησης και της κοινωνικής λογοδοσίας καθώς στα χρόνια της κρίσης δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς να αξιολογούνται οι κοινωνικές συνέπειες.
Αναλυτικότερα οι Έλληνες ευρωβουλευτές δήλωσαν στην EurActiv.gr:
Χρυσόγονος: Κριτική σε Eurogroup-ΕΚΤ
«Ισχυρά κοινά θεσμικά όργανα θα ήταν ασφαλώς χρήσιμα, αν μη και απαραίτητα, για να λειτουργήσει η νομισματική ένωση καλύτερα από ότι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι αφενός θα διέθεταν δημοκρατική νομιμοποίηση και αφετέρου θα λειτουργούσαν εντός του πλαισίου των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που υποτίθεται ότι συνιστούν τις βάσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα όμως τα αποφασιστικά όργανα (Eurogroup και Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είναι κυρίως διακυβερνητικού ή τεχνοκρατικού χαρακτήρα και οι αποφάσεις τους στηρίζονται στους διακρατικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τις εικαζόμενες επιθυμίες των κεφαλαιαγορών»
Κούλογλου: Όχι σε ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων
«Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η ευρωζώνη χρειάζονται 2 και 3 διαφορετικές ταχύτητες, όπως και χώρες α, β και γ κατηγορίας. Αυτό που χρειάζεται είναι η ΕΕ να ξαναβρεί τις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, πάνω στις οποίες ιδρύθηκε».
Κύρτσος: «Εκτός πυρήνα» η Ελλάδα
«Όσο για τον μελλοντικό πυρήνα της Ευρωζώνης, θα πρέπει να αποτελείται από τα κράτη μέλη που συνδυάζουν εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις και έχουν μεγάλες θεσμικές φιλοδοξίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εννοείται ότι στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στον πυρήνα της ευρωζώνης, θα είναι επιτυχία αν παραμείνει απλό μέλος της ευρωζώνης».
Σπυράκη: Ισχυρότερη πολιτική ένωση
«Η περαιτέρω ενοποίηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Ευρωζώνης, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τις συγκριτικά αδύναμες οικονομίες της ένωσης, όπως αυτή της Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ζώνης του Ευρώ.
Η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση, όχι επειδή το άθροισμα των επιμέρους οικονομιών της είναι αδύναμο, αλλά κυρίως επειδή, ούσα μια ατελής νομισματική ένωση, δεν έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί γρήγορα σε περιόδους ύφεσης.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να αποκτήσει ακόμη πιο συνεκτικά χαρακτηριστικά, να καταθέτει το δικό της, συλλογικό, προϋπολογισμό, αλλά και να αποκτήσει δικά της, ισχυρά, θεσμικά όργανα που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατική νομιμότητα και τη λογοδοσία προς τους πολίτες. Έχουμε πλέον ενιαίους κανόνες, έχουμε ενιαία αρχή επιτήρησης των τραπεζών, έχουμε ενιαία αρχή επιτήρησης των επιμέρους προϋπολογισμών.
Είναι καιρός να ανοίξουμε μια θεσμική πόρτα στην “αμοιβαιοποίηση” του χρέους, να θεσμοθετήσουμε δηλαδή τα περίφημα ευρωομόλογα. Προϋπόθεση όμως για όλα αυτά, προϋπόθεση για την περαιτέρω οικονομική ενοποίηση αποτελεί η δημιουργία μιας ακόμα ισχυρότερης πολιτικής ένωσης, με την θεσμοθέτηση του προϋπολογισμού και τη δημιουργία του Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης»
Κύρκος: Θεμέλιο της ΕΕ η αλληλεγγύη
«Έχει ανοίξει πια, και ήταν καιρός, η συζήτηση για το στενότερο συντονισμό των χωρών του ευρώ σε θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και σε αυτά που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Η διάσταση των τριών ισότιμων πυλώνων, δηλαδή της σταθερότητας του νομίσματος, των υγειών οικονομικών των κυβερνήσεων και της σωστής αντιμετώπισης των πολιτών με προτεραιότητα τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα χρόνια της σκληρής λιτότητας που έστειλαν εκατομμύρια ευρωπαίους στην απόγνωση. Όποιες αποφάσεις και εάν ληφθούν θα πρέπει να στηρίζουν βέβαια την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, και να περιλαμβάνουν τις απαραίτητες βοήθειες προς τις χώρες που υστερούν ώστε να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη των κρατών, που δεν σημαίνει φυσικά ότι κάποια κράτη κουβαλάνε στην πλάτη τους κάποια άλλα συνεχίζει να είναι το θεμέλιο της Ένωσης»
Ανδρουλάκης: Υπέρ της κοινωνικής λογοδοσίας
«Πριν από ένα μήνα, ο Πρόεδρος Juncker παρουσίασε κάποιες γενικές κατευθύνσεις σχετικά με την καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης χωρίς όμως να κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές αναμένονται τον Ιούνιο με την έκθεση των τεσσάρων προέδρων (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eurogroup, ευρωπαϊκού συμβουλίου, ΕΚΤ) στην οποία θα συνεισφέρει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση η κρίση απέδειξε πως υπάρχουν πολλά κενά στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και περεταίρω συνεργασία είναι απαραίτητη. Αναμένοντας τις προτάσεις που θα περιέχονται στην έκθεση θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής διακυβέρνησης και της κοινωνικής λογοδοσίας καθώς όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δόθηκε μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς να αξιολογούνται οι κοινωνικές συνέπειες»
Πηγή: Euractiv
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >