Την εκτίμηση ότι λεφτά υπάρχουν κρυμμένα στα ψυγεία και τα σεντούκια, κάτω από τα παπλώματα, σε θυρίδες και σε άλλα ασύλληπτα μέρη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Ads

 
Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, είναι στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης, να εφαρμόσει την νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Να δώσουν οι πολίτες τους φόρους, να αισθάνονται και αυτοί άνετα, να μαζέψουμε και εμείς χρήματα» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να δεσμεύσει θυρίδες.
 
«Δεν θα ανοίξουμε θυρίδες» εξήγησε και πρόσθεσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται και σχετική ρύθμιση, ώστε να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μάρδας, το κράτος θα ζητήσει από όσους έχουν μαύρο χρήμα, να το δηλώσουν. Τόνισε πως κάποιος «θα το κάνει γιατί θέλει να απαλλαγεί από αυτό το άγχος και γιατί θέλει να επενδύσει τα χρήματα του».
 
Σε άλλη συνέντευξή του στον realfm αναφέρθηκε στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. «Το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία. Το ένα είναι τελειωμένο. Εξέφραζε μια κουλτούρα, ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο δεν μας εκφράζει. Η συμφωνία είναι κάτι διαφορετικό. Κάποιοι το καταλαβαίνουν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Το μνημόνιο είναι πεθαμένο» υποστηρίξε. 

«Το ότι η τρόικα μεταφράστηκε σε θεσμούς, σημαίνει ότι με άλλους μιλάμε. Ότι το μνημόνιο μετατράπηκε σε συμφωνία σημαίνει ότι το πλαίσιο είναι διαφορετικό. Όταν λέμε ότι θα βρούμε φόρους από πόρους που δεν αγγίχθηκαν, αυτό δεν το είδαμε στο παρελθόν. Λένε πως θα βγάλουμε το 1 δισ. του ΕΝΦΙΑ. 1 δισ. ήταν πρόστιμα που χαρίστηκαν σε 2 επιχειρηματίες» είπε ακόμα ο κ. Μάρδας. «Όταν λέμε ότι ο νόμος περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα εφαρμοστεί, αυτά θα είναι κάποια έσοδα. Δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η έκφραση της νέας λογικής είναι η συμφωνία. Κάποιοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν ή δεν τους επιτρέπεται».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται περί νέου δανεισμού. «Τα νούμερα να τα ξεχάσουν οι ακροατές, αυτά που ακούγονται. Κάποια ώρα, θα δούμε τις ανάγκες μας. Οι ανάγκες αυτές προϋπήρχαν. Τις κληρονομήσαμε. Είπαν θα έπαιρναν τα 7,1 δισ. αυτά δεν κάλυπταν τις ανάγκες μας. Τι θα έκαναν αυτοί μετά; Η απάντηση ήταν απλή σύμφωνα με την πρακτική τους. Ένα καινούριο μνημόνιο. Εδώ είναι η ποιοτική διαφορά η οποία θα μετατραπεί σε ποσοτική διαφορά της συμφωνίας με το μνημόνιο».  

Ads