Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Παρασκευής. 

Ads

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, την Παρασκευή, θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι  ζητήθηκαν – και δόθηκαν – διευκρινίσεις προς τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής. Έλεγαν πάντως ότι οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης συνέταξαν ένα προσχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας που θα τεθεί στο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών. 

H έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16.00 στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ads

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απόψε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ευρωπαίους ηγέτες. Αρχικά συνομίλησε επί 50 λεπτά στο τηλέφωνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Το τηλεφώνημα ακολούθησε τη σπασμωδική απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η συνομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε σε θετικό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Εξάλλου λίγο νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg, ανέφερε ότι η Γερμανία, μέσω αξιωματούχου που δεν κατανομάζεται άφηνε ανοιχτή την πόρτα για μια συμφωνία στη βάση της πρότασης που υπέβαλε η Ελλάδα. 

Εν όψει του κρίσιμου Eurogroup ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ.

Το μήνυμα της Ιταλίας είναι ότι στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για την Ελλάδα και θα μιλήσει στην Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα.