Η δεύτερη πράξη του μπρα ντε φερ Ελλάδας – Ευρώπης παίζεται απόψε στο Eurogroup, σε μια μάχη άδηλης έκβασης και με προδιαγραφές νέου θρίλερ. Ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκινά στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με τους πολιτικούς διαύλους ανοιχτούς μεν αλλά με μεγάλη απόσταση να χωρίζει τις δύο πλευρές σε καίρια ζητήματα – από την πολυσυζητημένη «επέκταση» του ισχύοντος προγράμματος έως τις συγκεκριμένες, και «αμετάκλητες» κατά την Αθήνα, εξαγγελίες της κυβέρνησης για εργασιακά, ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όπου επί 48 ώρες καταγράφηκαν πυρετωδώς θέσεις, αριθμοί και προτάσεις από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν μεν καλό, η απόσταση όμως που διαπιστώνεται απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση για να καλυφθεί.
Το μήνυμα μια ακόμη μακράς νύχτας έστειλε χθες το βράδυ και το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να προειδοποιούν ότι η «διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη» και πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση».
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει με δύο ξεχωριστά κείμενα στο τραπέζι – τα δύο κείμενα στα οποία κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου οι ομάδες Βίζερ και Χουλιαράκη καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις του υπάρχοντος Μνημονίου και στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Με βάση, δε, την πρώτη – μη πολιτική πάντοτε – αποτίμηση, η μεγαλύτερη απόσταση μέχρι στιγμής καταγράφεται στο μέτωπο των εργασιακών και του ασφαλιστικού, για τα οποία άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι συνιστούν και «κόκκινη γραμμή». Μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά πλέον και σε παραμέτρους του φορολογικού όπου η κυβέρνηση επιμένει σε «δικαιότερη κατανομή» βαρών.
Και μπορεί μεν, με τη ρητή δέσμευση για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η Αθήνα να… «κατεβάζει στο γήπεδο τον Μέσι και τον Νεϊμάρ» όπως έλεγε χθες Έλληνας αξιωματούχος, οι Ευρωπαίοι όμως εξακολουθούν να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις λόγω του αφερέγγυου παρελθόντος των ελληνικών κυβερνήσεων ακριβώς στο συγκεκριμένο πεδίο.
Υπό αυτό το κλίμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης οδεύει στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας πολύ καλά ότι απόψε θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις, σε ένα δίπολο τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό: Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος έχει ήδη πάρει το όπλο του και πυροβολεί κατά ριπάς καθώς η κυβέρνηση Ραχόι καθιστά εθνική προτεραιότητα να μην περάσουν ελαφρύνσεις για την Ελλάδα «σε βάρος των θυσιών του ισπανικού λαού», ενώ πέραν της γερμανικής ακαμψίας ισχυρή είναι η πίεση να υποβληθεί άμεσο αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος και από την πλευρά της Φινλανδίας. Και τούτο, διότι η επόμενη Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία το φινλανδικό κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει την όποια νέα συμφωνία, εάν και εφόσον υπάρξει.
Την ίδια ώρα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διαμηνύσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι όποια μέτρα αφαιρεθούν, διαγραφούν ή ακυρωθούν πρέπει να αντικατασταθούν. Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να έκαναν λόγο χθες για «σκόπιμες διαρροές» περί ισοδύναμων μέτρων, όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εταίροι θα είναι στο σημερινό Eurogroup άκρως πιεστικοί όχι μόνον επί των διατυπώσεων αλλά και επί των αριθμών αξιώνοντας ακριβή κοστολόγηση.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, θα μπει στη διαπραγμάτευση επιμένοντας στη «συμφωνία-γέφυρα» με τους γνωστούς τέσσερις πυλώνες και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν εάν δεν υπάρξει κατάληξη να συγκληθεί και νέο έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη ή την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα.
Ως έσχατη λύση έχει πέσει στο τραπέζι και το σενάριο – που πρώτοι δημοσιοποίησαν οι Financial Times – της «μη παράτασης» / «μη ενδιάμεσης συμφωνίας»: Δηλαδή, της εγκατάλειψης των σημερινών θέσεων και των δύο πλευρών, την εκπνοή του τρέχοντος Μνημονίου στις 28 Φεβρουαρίου και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα μεσοπρόθεσμο εντελώς νέο πρόγραμμα.
Πρόκειται, ωστόσο, για ένα σενάριο που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο, καθώς τον τελευταίο λόγο κατά τις επόμενες κρίσιμες ημέρες μπορεί να έχει και πάλι ο Μάριο Ντράγκι. Οι πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν βλέπει καθόλου θετικά την περαιτέρω «πολιτική παράταση» των διαπραγματεύσεων κι έχει υπενθυμίσει προς όλες τις πλευρές ότι η γραμμή υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA δεν είναι ανεξάντλητη. Εν ολίγοις, ζητά άμεσα νέα συμφωνία πάνω στην οποία θα μπορεί να στηρίξει, με βάση τον κανονισμό της ΕΚΤ, την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πλέον σκληροί τουλάχιστον από τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης επαναφέρουν στο τραπέζι το «μοντέλο Κύπρου» – δηλαδή, τον ορισμό μιας ασφυκτικής προθεσμίας για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που θα ανάγκαζε αμφότερες τις πλευρές να επιλέξουν είτε την άμεση συμφωνία, είτε την άμεση ρήξη…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >