Στην κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ) για αξίες ακινήτων άνω των 300.000 ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αποφασισμένο να μην χρησιμοποιήσει τις αντικειμενικές, αλλά τις πραγματικές αξίες ως προς τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων, φροντίζοντας να ενημερώνει σε ετήσια βάση τους αντίστοιχους καταλόγους.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και σε ευρεία επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, οι οποίες στοιχίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο θα διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά, ενώ οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.

Ads

Μειώσεις ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης – Ειδικός φόρος για τους «πολυτελώς διαβιούντες»

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σκοπεύει να προτείνει μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης ατόμων με αναπηρία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αντίθετα, ειδική φορολογία θα επιβληθεί στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης – κατανάλωσης, όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και αυτοκίνητα.