Τη σταδιακή, άλλα άμεση κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και τη διακοπή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, ανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παραλαβής από τον τέως υπουργό Γ.Μανιάτη. Σημείωσε ως προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ads

«Το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα» σημείωσε αναφορικά με τις ιδιωτικοποίησεις. «Η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας». «Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα» πρόσθεσε και σημείωσε ως ένα από τα πρώτα μέτρα «το τέλος της διάσπασης και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».
 
«Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά, με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια, όχι κερδοσκοπικά. Αποτελεί το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε σχετικά και πρόσθεσε ότι θα σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών, όπως και κάθε ιδιωτικοποίηση με ληστρικούς όρους.
 
Για τα ΕΛΠΕ τόνισε ότι το ποσοστό του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται από τη συμμετοχή του, ενώ ειδικότερα για τον ΔΕΣΦΑ και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πάντως ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις.
 
Αναφερόμενος δε, στα θέματα των διεθνών ενεργειακών σχέσεων τόνισε: «δεν προτιθέμεθα να είμαστε δορυφόροι κανενός». Συνέδεσε δε το συγκεκριμένο θέμα με την αντίδραση της κυβέρνησης χθες στην έκδοση ανακοίνωσης από την ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης.Έχουμε προβλήματα, αλλά είμαστε ισότιμο μέλος και θέλουμε να έχουμε γνώμη» τόνισε.


 

Έδωσε επιπλεόν ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, καθώς στην εξασφάλιση ενέργειας σε προσιτές τιμές για να δουλέψει ανταγωνιστικά η οικονομία και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Για δε τις ανανεώσιμες πηγές, σημείωσε ότι θα στηριχθούν ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί, ώστε να γίνει βιώσιμη η επένδυσή τους.
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στο ΥΠΕΚΑ έγινε μια κανονική και ουσιαστική τελετή παράδοσης, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, πέρα από τις διαφορές και κατέληξε: «Τα λόγια είναι εύκολα, ελπίζουμε και στην πράξη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».
 
Φωτόπουλος: Ικανοποίηση για τις αποφάσεις για ΔΕΗ
 
Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.
 
«Με τη σημερινή δήλωση επιβεβαιώνεται το προοδευτικό περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την ενέργεια και δικαιώνεται η συνεπής προσπάθεια και οι πολυετείς αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Νίκος Φωτόπουλος.
 
Κάνει λόγο επίσης για «δικαίωση μιας ολόκληρης γενιάς εργαζομένων που δε δίστασε να αντισταθεί στη διαπλοκή και τα συμφέροντα παρά τις διώξεις και την στοχοποίηση που υπέστη», ενώ καλεί τον λαό και τους εργαζομένους της επιχείρησης να συσπειρωθεί και να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Στο αγροτικής ανάπτυξης

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα.
 
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για ανασυγκρότηση και διέξοδο από την κρίση, καθώς το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Διαβεβαίωσε πως στόχος δεν είναι να κατεδαφιστούν αυτά που έχουν γίνει, αλλά να επιτευχθεί μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 
Γι’ αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και αποδοτικά τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου στη βάση αυτών να διαμορφωθεί μία σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό.
 
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις και αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
 
«Ο αγρότης υφίσταται μία φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι’ αυτούς που είναι ευσυνείδητοι. Το 12.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ νομίζουμε ότι θα είναι μία σημαντική συνεισφορά στα αγροτικά εισοδήματα» υποστήριξε.
 
Επιπλέον ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ε.Ε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις, οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. «Γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό».
 
Χαρακτήρισε δε αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε κείμενο από την Ε.Ε. που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. «Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

Ads