Προεκλογικά κάλαντα σήμερα στις εφημερίδες. Ποσοστά, συσπειρώσεις, συμμαχίες και πολιτικές στρατηγικές των κομμάτων απασχολούν το σύνολο του Τύπου με την κινδυνολογία και τις όποιες προειδοποιήσεις αναφορικά με τις αγορές και το ευρώ να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο.
 

Ads

«Τι δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ των κομμάτων» είναι το κεντρικό θέμα του Έθνους που ασχολείται με τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων ενόψει εκλογών. «Φλερτάρει με το 65% ο νέος δικομματισμός, η ΝΔ εισπράττει από ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, αρνητικό το ισοζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά το 80% η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, στις συμπληγάδες των μονομάχων το ΠΑΣΟΚ, εισροές στο Ποτάμι από Δεξιά και Αριστερά» είναι τα στοιχεία που καταγράφει η εφημερίδα.

image

image
 
«Ο φανταστικός κόσμος του κυρίου Σαμαρά» τιτλοφορείται η Εφημερίδα των Συντακτών που αναφέρει: «εκτός από την κινδυνολογία το Μαξίμου μοιράζει αφειδώς και υποσχέσεις. Σε ρόλο Αϊ – Βασίλη ο πρωθυπουργός υπόσχεται επενδύσεις, ρευστότητα και… πτώση των spreads». «Aνεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατείνεται ότι εάν κερδίσει το κόμμα του στις εκλογές θα τερματιστεί αμέσως η σημερινή αβεβαιότητα. Σαν να μην έχει κυβερνήσει, υπόσχεται ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχει κλείσει η τελευταία αξιολόγηση» γράφει η εφημερίδα.

Ads

image
 
«Κυβερνητικό πρόγραμμα και συμμαχίες για αυτοδυναμία» είναι ο τίτλος της Αυγής. «Τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ευρείας κοινωνικής αλλά και πολιτικής πλειοψηφίας στη νέα Βουλή, που θα επιτρέψει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές από ισχυρότερη θέση, θεμελιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου».

image
 
«Δραχμο-χιονιάς!» είναι ο τίτλος των Νέων που βλέπουν «ακραία κινδυνολογία από τους ξένους με το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου». «Το φάντασμα του Grexit επαναφέρει μερίδα ξένων μέσων ενημέρωσης με αφορμή την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, την ώρα που ο οίκος Fitch προειδοποιεί για πιστωτικό γεγονός αν καθυστερήσει η συμφωνία με την τρόικα» γράφει η εφημερίδα. Για τα προεκλογικά σημειώνει: «επιχείρηση διεύρυνσης από τη ΝΔ και σκληρό ροκ κατά ΣΥΡΙΖΑ που ταλαιπωρείται για τις συνεργασίες». «Βάστα, Αλέξη!» είναι τέλος ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας που μιλάει για την ανάγκη διεύρυνσης των συμμαχιών του κόμματος αλλά και την «εσωτερική αντιπολίτευση» σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται να ψηφίσουν Τσίπρα οι ψηφοφόροι και να έχουν πρωθυπουργό το Λαφαζάνη!»

image
 
«Σπέρνουν φόβο, θερίζουν… ήττα» γράφει το Ποντίκι σημειώνοντας ότι «οι δανειστές αρνούνται να παίξουν το παιχνίδι του Σαμαρά και περιμένουν… τον Τσίπρα. Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την κρίσιμη εκλογική μάζα για να φτάσει στην αυτοδυναμία». Η εφημερίδα βλέπει «λυσσαλέα εκστρατεία εκβιασμού από την απερχόμενοι ΝΔ» και φιλοξενεί το δικό της πρωτοχρονιάτικο τραγούδι: «γέρε φόβε, φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά».
 
image
 
«Με σχέδιο… ΓΑΠ «βρήκε» τα λεφτά ο Τσίπρας» σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο που αναφέρει ότι «ο Γ. Σταθάκης «αποκάλυψε» ότι η χρηματοδότηση θα γίνει με 3 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή, 3 δισ. ευρώ από… επανεκκίνηση οικονομίας, 3 δισ. ευρώ από ΤΧΣ και 3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ». Η εφημερίδα γράφει ότι το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη – 12 δισ. ευρώ» του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει «Παπανδρέου 2009».
 
image

«Παράνοια με τον ΕΝΦΙΑ» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας που κάνει λόγο για «προεκλογικό αυτογκόλ με εντολή της γενικής γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου». Όπως γράφει η εφημερίδα «εξοντώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες: Η εφορία απαιτεί εξόφληση του πλήρους ποσού για φορολογική ενημερότητα». Στα καθαρά εκλογικά η Δημοκρατία σημειώνει την «επιστροφή στο μαντρί των όσων ψήφισαν Σταύρο Δήμα», την παρουσία του Χάρη Θεοχάρη σε συγκέντρωση του Ποταμιού ενώ κριτικάρει την επιλογή της Μαρίας Σπυράκη για τη θέση της εκπροσώπου της ΝΔ. «Το είδαμε κι αυτό» τονίζεται χαρακτηριστικά.
 
image

«Εκλογές με φόντο το ευρώ» βλέπει η Καθημερινή που σημειώνει ότι υπάρχουν «προσεκτικά διατυπωμένες, αλλά σαφείς προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση αθετήσει τις συμφωνίες με τους πιστωτές εξέπεμψαν και χθες αξιωματούχοι της Ευρωζώνης».
 
image

«Το 2015 με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός να αντιτάξει τα δικά του όπλα» είναι ο τίτλος του Ριζοσπάστη που αναφέρει ότι «η νέα χρονιά μπορεί να είναι πραγματικά διαφορετική για το λαό, αν απέναντι στους εκβιασμούς, στην κινδυνολογία και τις αυταπάτες συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιτάξει τα δικά του όπλα».
 
image

image

«Σε κλοιό η οικονομία» σύμφωνα με την Ημερησία που σημειώνει ότι «οι αγορές φοβούνται για την επόμενη ημέρα». «Πυρετός στα κόμματα για τα ψηφοδέλτια, σκηνικό ακραίας πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Στην ίδια γραμμή και η Ναυτεμπορική που κυκλοφορεί με τίτλο «Καμπανάκι για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου». «Μετά τους πολιτικούς, και οι αγορές έστειλαν με τη σειρά τους ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θέλουν πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αφού αυτή ενισχύει τον πιστωτικό κίνδυνο κάτι που αποτυπώνεται στην εικόνα της ελληνικής αγοράς κρατικών ομολόγων» γράφει η εφημερίδα.
 
Τα πρωτοσέλιδα