Αντιδράσεις προκαλεί στο Ποτάμι η διεύρυνση με στελέχη και βουλευτές από άλλους πολιτικούς χώρους. Οι διαφωνούντες επικαλούνται την αρχική υπόσχεση του Σ. Θεοδωράκη ότι το κόμμα του δεν θα αντλήσει στελέχη από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Σε συνδυασμό με εκκρεμή οργανωτικά προβλήματα, 16 συντονιστικές (νομαρχιακές) επιτροπές έχουν παραιτηθεί και στους αντίστοιχους νομούς δεν υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές. «Πως λέμε ότι θα συνεργαστούμε μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν τον βρίζουμε» υποστηρίζουν στελέχη που διαφωνούν, «όταν μάλιστα προσχωρούν στο κόμμα στελέχη που βασικά στρέφονται εναντίον της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Νωρίτερα σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την επίσημη συνεργασία του με τον Σπύρο Λυκούδη και τους Μεταρρυθμιστές και γνωστοποίησε ότι τα εν λόγω στελέχη θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος. «Ο κ. Λυκούδης θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνωμοσία του καλού» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνοντας ότι «δεν τον ενδιαφέρει τι καρέκλες θα πάρει εκείνος και οι Μεταρρυθμιστές».
Εκτός από το Σπύρο Λυκούδη κι άλλα στελέχη του «υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού» αναμένεται να ενταχθούν στο Ποτάμι. Θετικός έχει εμφανιστεί πολλές φορές ο Γρηγόρης Ψαριανός προερχόμενος επίσης από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και Νίκη Φούντα που αποχώρησε μόλις χθες από το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου. Ήδη έχει ενταχθεί στο κόμμα η Κατερίνα Μάρκου, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θα βρεθεί στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη. Την πρόθεση του να πάει στο Ποτάμι έχει εκδηλώσει επίσης ο Πέτρος Τατσόπουλος.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν και το δίδυμο Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη να βρίσκεται κοντά στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι δυο πολιτικοί δεν αποκλείετια να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια ως συνεργαζόμενοι στις επόμενες εκλογές. Χθες ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα με τη συμμετοχή και της Άννας Διαμαντοπούλου με στόχο τη «σύμπραξη μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» για να καλυφθεί το κενό στο κέντρο.
Οι παραπάνω διεργασίες δημιουργούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ποταμιού καθώς αρκετά στελέχη βλέπουν αυτού του είδους τις συνεργασίες ως μετακίνηση από την αρχική θέση του κόμματος να μη συνεργαστεί με στελέχη από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος που υποστηρίζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη σημειώνουν ότι χωρίς τις διευρύνσεις αυτές δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την τρίτη θέση στις εκλογές και ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Οργανωτικά προβλήματα
Από το Ποτάμι δε λείπουν και τα οργανωτικά προβλήματα. Σε 16 νομούς οι συντονιστικές νομαρχιακές επιτροπές έχουν παραιτηθεί και δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος βουλευτής. Οι νομοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι οι εξής:
- Φωκίδα – Ο συντονιστής είναι ανενεργός, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Βοιωτία – Υπάρχει συντονιστής αλλά όχι υποψήφιοι
- Φθιώτιδα – Δεν υπάρχει συντονιστής
- Πρέβεζα – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Κιλκίς – Υπάρχει συντονιστής αλλά όχι υποψήφιοι
- Πιερία – Υπάρχει ανενεργός συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Δράμα – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Καστοριά – Υπάρχει ανενεργός συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Φλώρινα – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Ηλεία – Υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Λασίθι – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Κεφαλλονιά – Ιθάκη – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Ευρυτανίας – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Σάμος – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Χίος – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
- Λέσβος – Δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχουν υποψήφιοι
Μετά την ανακοίνωση του οργανωτικού πλάνου του κόμματος κυκλοφόρησε ένα εσωτερικό έγγραφο. Σε αυτό επισημαίνονται τα προβλήματα και δίνεται προσχέδιο της λειτουργίας των οργανώσεων αλλά και των εθελοντών. Το εν λόγω έγγραφο τίθεται σε διαβούλευση για πέντε ημέρες στους συντονιστές και τα εκλεγμένα στελέχη του κόμματος.
Μεταξύ των προβλημάτων που εντοπίζονται είναι ότι αρκετές τοπικές οργανώσεις του κόμματος εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των μελών τους οδηγούν στη δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας. Επιπλέον οι εθελοντές του κόμματος δεν μπορούν να προσφέρουν διότι δεν τους έχουν δοθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Αντιδράσεις τέλος έχει προκαλέσει και η πρόταση οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος σε κακόηχους «πυρήνες», επειδή χρησιμοποιείται η ίδια ονομασία με αυτή που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >