Απαντητικό email έλαβε από την τρόικα η κυβέρνηση. Και η απάντηση είναι αρνητική. Οι δανειστές ζητούν «νέες ρητές δεσμεύσεις» και «περαιτέρω εξηγήσεις» αναφορικά με τα μέτρα που έχει υποσχεθεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να μπουν στο αεροπλάνο για Αθήνα. Η τρόικα φέρεται να εμφανίζει ενστάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Αργότερα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τριμερούς. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του σημερινού email και εκφράζουν αισιοδοξία για συμφωνία, ωστόσο, από την πλευρά του δανειστών έρχονται όλο και περισσότερα μηνύματα περί παράτασης του Μνημονίου. 
 
Αναφορικά με την επιστροφή της τρόικα, το mega μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγή που προέρχεται από το περιβάλλον των δανειστών «δεν υπάρχει ακόμη καμιά ημερομηνία» και οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Ακόμα καμία ημερομηνία, αλλά η τρόικα έστειλε απάντηση στην κυβέρνηση, έτσι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι σύντομα θα συμφωνήσουν σε ημερομηνία επιστροφής. Ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά μέτρα καθώς επίσης και πιο ρητές δεσμεύσεις για ορισμένα από τα θέματα. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς πρόκειται για μια εμπιστευτική συζήτηση με την κυβέρνηση. Δεν θα απέκλεια το Σάββατο αλλά κατανοώ την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών» φέρεται να είπε η εν λόγω πηγή.

Ads

Από πλευράς κυβέρνησης πηγές από το υπ. Εργασίας έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η ανταλλαγή email αποτελεί «συνήθη πρακτική» ώστε να υποβαθμίσουν τη σημασία του και εξέφρασαν παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Στην ίδια γραμμή η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε σήμερα: «δεν έχω διαβάσει το περιεχόμενο, δεν μας έπιασε πρεμούρα. Στέλνουν mail, απαντάμε, ξανααπαντάμε…». «Μπορεί να έφτασε ένα mail στο υπ. Οικονομικών, αλλά δεν ξέρω τι λέει. Αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης και να ήξερα δεν θα σας έλεγα» πρόσθεσε. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι θα εξετάσει το απαντητικό email της τρόικας αλλά «παραμένει σταθερό στη θέση του περί μη λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα». 

Του σημερινού email των δανειστών προηγήθηκαν αγωνιώδη τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του στο Βερολίνο και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η διαρροή – από τις Βρυξέλλες – της επιστολής Χαρδούβελη προς τους δανειστές στην «Καθημερινή» έφερε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς αποκάλυπτε ότι πέρα από τα ήδη γνωστά σκληρά μέτρα (αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ, ανατροπές σε συνταξιοδοτικό και εργασιακό), η κυβέρνηση υποσχέθηκε και «προληπτικά μέτρα» δηλαδή νέα φορολογία αν τον Ιούνιο του 2015 διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό.

Παρόλα αυτά η τρόικα είχε ήδη προβάλλει και επιπλέον απαιτήσεις προκειμένου να επιστρέψει. Ακολούθησε η ομιλία Σαμαρά από το βήμα του Ελληνο-Αμερικάνικου επιμελητηρίου κατά την οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συμφωνία με την τρόικα αλλά «παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχτεί». Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν στάθηκαν ικανά για να βάλουν τους δανειστές στο αεροπλάνο. 
 
Η παράταση του Μνημονίου είναι όλο και πιο κοντά. ΔΝΤ και Ευρώπη φέρονται να συνηγορούν πως η προθεσμία για συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου αποτελεί «άπιαστο όνειρο». «Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την νέα πιστωτική γραμμή» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters σήμερα σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Την ίδια ώρα άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για ανάγκη μεγαλύτερης παράτασης του προγράμματος. «Αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τα χρονοδιαγράμματα που μας αφορούν» πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τεχνική παράταση» που δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη θα είναι.

Ads

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και Αθήνας τις επόμενες ημέρες. Στην αντίθετη περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επομένης εβδομάδας» σημείωσε σε δηλώσεις του προς Τα Νέα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Ντέισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει σε έρωτηση για τη λύση που θα επιλεγεί για την Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, παραπέμποντας στο Eurogroup της επομένης εβδομάδας.