Τα κορν φλέικς είναι ίσως τα πιο δημοφιλή δημητριακά. Εκτός από αυτό έχουν πίσω τους μια ιστορία τόσο πλούσια, όσο και παράξενη. Αλλά τι θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρον για αυτά τα κομματάκια ψημένου αλεσμένου καλαμποκιού; O «μπαμπάς» τους, Χάρβευ Κέλλογκ, που πέθανε σαν σήμερα, 14 Δεκέμβρη του 1943.
Η ιστορία των κορν φλέικς ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα με την Χριστιανική Εκκλησία Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, ένα Χριστιανικό κίνημα με χαρακτηριστικό γνώρισμα την προσήλωση στις 10 εντολές, την τήρηση του Σαββάτου και της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής. Ως αποτέλεσμα, οι Αντβεντιστές άρχισαν να πειραματίζονται με ποικιλίες σπόρων, ειδικά την βρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το κριθάρι, προκειμένου να αντικαταστήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους.
Ο δρ. Τζον Χάρβευ Κέλλογκ το 1894 ήταν ο επιστάτης στο σανατόριο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν και ένθερμος Αντβεντιστής, ο οποίος επέβαλε την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή επάνω στους ασθενείς του, απαγορεύοντας την κατανάλωση αλκοόλ, τον καπνό και την καφεΐνη. Αλλά, σε αντίθεση με τους Αντβεντιστές, δεν είχε επιβάλει αυτή τη δίαιτα για καθαρά λόγους υγείας ή ηθικούς λογούς.
Ο Κέλλογκ ήταν θερμός υποστηρικτής της σεξουαλικής αποχής και επιπλέον συμφωνούσε με την ιδέα ότι τα γλυκά ή τα πικάντικα τρόφιμα αύξαναν την λίμπιντο. Επίσης, ήταν αντίθετος με τον αυνανισμό και επικαλούνταν πολλές ιατρικές πηγές στις εκστρατείες που έκανε εναντίον του. «Ούτε η πανούκλα, ούτε ο πόλεμος, ούτε η ευλογιά έχουν δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα όσο η ολέθρια συνήθεια του αυνανισμού. Ένα τέτοιο θύμα, πεθαίνει κυριολεκτικά από το χέρι του» είχε πει ο Κέλλογκ.
Προκειμένου ο Κέλλογκ να περιορίσει τα πάθη, κατέφυγε στην χορτοφαγική διατροφή και την σίτιση των ασθενών του με μια νέα τροφή, τις νιφάδες δημητριακών. Αυτές οι νιφάδες δημιουργήθηκαν κατά λάθος από τον ίδιο και τον αδερφό του, Γουίλ Κιθ Κέλλογκ, όταν άφησαν μαγειρεμένο σιτάρι να καθίσει και έφυγαν για να ασχοληθούν με κάποια θέματα του σανατορίου. Όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι το σιτάρι είχε μπαγιατέψει, αλλά καθώς είχαν πολύ αυστηρό προϋπολογισμό αποφάσισαν να πιέσουν το ζυμάρι με πλάστες για να φτιάξουν φύλλα ζύμης. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι αντί για φύλλα δημιουργούνταν νιφάδες τις οποίες έψησαν και σέρβιραν στους ασθενείς.
Ο Κέλλογκ πίστευε ότι αυτό το προϊόν, που το αποκάλεσαν κορν φλέικς, ενεργούσε ως αντιαφροδισιακό, μειώνοντας σημαντικά την επιθυμία για σεξ από εκείνους που το κατανάλωναν.
Μετά την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τα κορν φλέικς, τα αδέρφια δημιουργούν το 1897 την εταιρία Sanitas Food Company για την παραγωγή των δημητριακών. Γρήγορα όμως, άρχισαν να διαφωνούν για την συνταγή των κορν φλέικς.
Ο Γουίλ Κέλλογκ ήθελε να κάνει το προϊόν πιο φιλικό σε μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό αλλά ο Τζον παρέμεινε πιστός στις αντι-γλυκές του πεποιθήσεις. Ο Γουίλ όμως, ήταν αυτός που σχημάτισε το 1906 την εταιρία Battle Creek Toasted Corn Flake Company, η οποία εν συνεχεία μετονομάστηκε στην πολλών δισεκατομμυρίων Kellogg’s Company που γνωρίζουμε σήμερα, με μασκότ, τον πράσινο κόκορα.
Ο Τζον Χάρβευ Κέλλογκ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ασκώντας την ιατρική, με διάσημες προσωπικότητες στη λίστα του όπως ο Πρόεδρος William Howard Taft, o νομπελίστας θεατρικός συγγραφέας George Bernard Shaw, ο ιδρυτής της Ford Motor Company Henry Ford, και o εφευρέτης Thomas Edison.
Μελέτες του Φρόιντ πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, και άλλες μελέτες για την ανθρώπινη σεξουαλική ψυχολογία στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, δείχνουν ότι η εμμονή του Κέλλογκ με τα δεινά του σεξ, επικεντρώνονταν κυρίως στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους ασθενείς του. Ο Τζον Χάρβευ Κέλλογκ πέθανε στις 6 Οκτωβρίου το 1951, σε ηλικία 91 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >