Με δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσουν τα εργατικά συνδικάτα στην Ιταλία απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι για αλλαγές στον εργασιακό νόμο. Κι αυτό, στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων της Τετάρτης σε χαλυβουργείο στο Τέρνι, όταν τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Κεντρική Επιτροπή των εργατών στα χαλυβουργεία και ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός φορέας της χώρας (Cgil), έχουν προγραμματίσει απεργίες για τις 14 Νοεμβρίου στο Μιλάνο και για τις 21 Νοεμβρίου στη Νάπολη.

Τι λέει η κυβέρνηση

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα πνεύματα παραμένουν ιδιαίτερα οξυμένα μετά και τα επεισόδια της Τετάρτης, ενώ στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, σε ομιλία του στη Γερουσία.

Ads

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την αλγεινή εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, ο Αλφάνο δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας δεν θέλει και δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει με γκλομπ τους εργάτες, απέχουμε έτη φωτός από αυτή την αντίληψη. Παρομοίως, πιστεύω ότι και οι εργάτες δεν θέλουν να ξεσπάσουν διάφορες εντάσεις πάνω στους αστυνομικούς».

Ο κεντροδεξιός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε «από όλες τις πολιτικές παρατάξεις να επιδείξουν σύνεση», να μην γίνει «καμιά προσπάθεια να τύχουν εκμετάλλευσης οι δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα της εργασίας».

«Είναι σαφές δικαίωμα των εργατών να διαδηλώνουν, και με οξύ τρόπο, παραμένοντας, όμως, μέσα στα όρια της νομιμότητας. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει με μια σειρά κρίσεων στον τομέα της βιομηχανίας, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει», πρόσθεσε ο Αλφάνο.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικάτων. «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δοκιμάσει να κατεβάσει τα γκλομπ των οργάνων της τάξης», είπε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο αφότου ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τα επεισόδια στη διαδήλωση της Ρώμης.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε όταν το χαλυβουργείο του Τέρνι, συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας ThyssenKrupp, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 537 απολύσεις επί συνόλου 2.600 εργαζομένων.
Την Πέμπτη, ο Ματέο Ρέντσι συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργατών του χαλυβουργείου και με τον γραμματέα του συνδικάτου Fiom-Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι (φωτό).

Ο Λαντίνι, τον οποίο βίντεο δείχνει να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς, ζήτησε «να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με γκλομπ στους διαδηλωτές, χωρίς καμία απολύτως αιτία».

«Θα εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη και θα δράσουμε αναλόγως» δήλωσε ο Ρέντσι.