Η είδηση για το σχεδιασμό της Τουρκίας να εγκαταστήσει πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα έπρεπε να ηχήσει ως πραγματικός συναγερμός για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την ΕΕ.

Ads

Με το ενιαίο αμυντικό δόγμα ουσιαστικά απαξιωμένο και την αμυντική υπεράσπιση της κυπριακής δημοκρατίας εξαρτημένη από τη συμμαχία με το Ισραήλ, της οποίας τα οφέλη παρεμπιπτόντως περιμένουμε ακόμα να δούμε, η Κύπρος και η Ελλάδα δείχνουν πιο αδύναμες από ποτέ να εμποδίσουν την κλιμάκωση του επεκτατισμού της Τουρκίας ο οποίος εκδηλώνεται εις βάρος μιας σειράς γειτονικών της κρατών.

Την ίδια στιγμή, η κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ που με τόση αποφασιστικότητα εκδηλώθηκε υπέρ του νέου καθεστώτος στην Ουκρανία περιορίζεται σε κούφιες ανακοινώσεις όταν πρόκειται για τα δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της.

Η Ελλάδα ακολουθεί εδώ και καιρό μια καταστροφική εξωτερική πολιτική, συντασσόμενη άλλοτε με τα συμφέροντα της Τουρκίας και μιας σειράς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και άλλοτε εγκαταλείποντας παραδοσιακούς συμμάχους της προς όφελος μιας εκδοχής του “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, που με δυσκολία θα εφήρμοζε σε τέτοια έκταση ακόμα και ο μεταπολιτευτικός Κ. Καραμανλής.

Ads

Κυρίως όμως με ευθύνη των πλήρως υποταγμένων στον ξένο παράγοντα ηγεσιών, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εμπεδώσει ένα αίσθημα αδυναμίας στον ελληνικό λαό- πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις εθνικόφρονες καταβολές του νυν πρωθυπουργού – και εναπόθεσης της ασφάλειας του ελληνισμού σε υπερτιμημένους “άξονες”.

Λαός όμως που δεν είναι ο ίδιος ώριμος και αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δίκαιά του δεν μπορεί να προσδοκά υπεράσπιση από κανέναν παρά μόνο χρησιμοποίησή του προς όφελος αλλότριων συμφερόντων.

Το πρόβλημα με την Τουρκία έχει να κάνει αφενός με το γενικευμένο περιφερειακό αναθεωρητισμό της. Αφετέρου με την πεισματική της προσπάθεια να κατακτήσει το ρόλο του κατεξοχήν αλλά και αυτόνομου ως προς τις ισχυρότερες δυνάμεις, τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτή τη φάση όχι μέσα από τον κεμαλικό δρόμο αλλά μέσα από μια εκδοχή πολιτικού ισλάμ την οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να προωθήσει ως γέφυρα αναγκαία για την επικοινωνία της Δύσης με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Η αυτοθεώρηση της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης με παγκόσμια απήχηση την οδηγεί σε επικίνδυνες τόσο για την ίδια εμπλοκές όσο και για τους γείτονές της, ιδίως εκείνους που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας.

Η στάση της απέναντι στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το θέμα της ΑΟΖ αποτελεί μια έμπρακτη απόπειρα νέου περιορισμού των δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας και απόσπασης τμήματος της οικονομικής της ζώνης προς όφελος της Τουρκίας. Υπ’ αυτήν την έννοια, ιδίως η πρόθεση της Τουρκίας για τοποθέτηση πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά δρομολόγηση ενός Ατίλλα 3.

Αν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιδράσουν αποτελεσματικά και εγκαίρως θα βρεθούν στη θέση είτε να πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά και εκ των υστέρων, δηλαδή από χειρότερη θέση, είτε να αποδεχτούν ότι η Κύπρος και εκ των πραγμάτων και η Ελλάδα αποτελούν χώρες δορυφοριοποιημένες ως προς την Τουρκία, μειωμένης κυριαρχίας.

Η δε κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ θα αποδειχτεί είτε εν γένει ασήμαντη, είτε επιλεκτικά και μόνο ασκούμενη εκεί που τα συμφέροντα των ΗΠΑ τη χρειάζονται ως πρόσχημα.

Άραγε γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν απαιτούν οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, πολύ ισχυρότερες αυτών που έχουν τεθεί από την ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας; Γιατί δεν επανά- ενεργοποιούν πλήρως το ενιαίο αμυντικό δόγμα και γιατί δεν απαιτούν από την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζουν- αν μη τι άλλο- αυξημένες ανάγκες αμυντικών δαπανών που δεν μπορούν να υπάγονται στους περιορισμούς των μνημονίων και εν γένει των κανόνων της Ευρωζώνης; Γιατί δεν επανασυνάπτουν παραδοσιακές συμμαχίες που είχαν προσδώσει στην Ελλάδα αυξημένο και ισχυρότατο ρόλο σε όλη τη Μ. Ανατολή έναντι της Τουρκίας;

Μακριά από εθνικιστικούς παροξυσμούς και λοιπές καταστροφικές αντιλήψεις είναι απαραίτητο να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί από την Ελλάδα και από άλλες δυνάμεις μια πολιτική περιφερειακού περιορισμού του τουρκικού τυχοδιωκτισμού που έχει από καιρό καταστεί επικίνδυνος.