Στη Λιβερία μια θετική διάγνωση για τον ιό Έμπολα ισοδυναμεί με θανατική ποινή. Αυτοί που επιβιώνουν της νόσου αισθάνονται τυχεροί, ακόμα και ευλογημένοι. Αλλά στα μάτια πολλών Λιβεριανών, οι επιζώντες από τον Έμπολα εξακολουθούν να φέρουν την λοίμωξη και πρέπει να… αποφεύγονται. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

Ads

 
Απομονωμένοι κατά τη διάρκεια του αγώνα τους με τον ιό, πολλοί από τους επιζώντες ξαναβρίσκουν πάλι, τους εαυτούς τους απομονωμένους. Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Λιβερίας, Δρ. Walter T. Gwenigale, ζήτησε από τους Λιβεριανούς να σταματήσουν να στιγματίζουν τους επιζώντες από τον ιό Έμπολα. «Θα πρέπει να καλωσορίσουμε τους επιζώντες και να τους βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της ασθένειας» σημείωσε.
 
Ο Korlia Bonarwolo, επιζών από τον ιό, εργάζεται από τον Ιούνιο ως βοηθός γιατρού στο νοσοκομείο Redemption της Λιβερίας, ήρθε σε επαφή με μολυσμένη νοσοκόμα την οποία φρόντιζε, μη συνειδητοποιώντας ότι ο υψηλός πυρετός της ήταν ένα σύμπτωμα για κάτι πολύ χειρότερο.
 
Για 21 ημέρες μαχόταν με τον Έμπολα, «ήμουν πολύ λυπημένος, είχα πάθει κατάθλιψη. Είχα τραυματιστεί ψυχικά». Αρχικά, πίστεψε ότι θα πεθάνει. Ο Bonarwolo λέει πως οφείλεται «στην χάρη του Θεού» που γλίτωσε από τον θάνατο.
 
Όταν θεραπεύτηκε, επέστρεψε στο σπίτι του αλλά η υποδοχή του δεν ήταν καθόλου ηρωική. «Υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που είχαν αμφιβολίες για την “ελευθέρωση” μου από αυτή την κατάσταση». Αν και προσπάθησε να τους πει ότι είχε ανοσία πια στον ιό, δεν κατάφερε να τους πείσει. Ακόμα και όταν πήγε στον κουρέα για να κόψει τα μαλλιά του, αυτός αρνήθηκε να τον κουρέψει λέγοντας του ότι είναι άρρωστος και θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
 
Μερικοί επιζώντες είχαν πολύ χειρότερη μεταχείριση. Στην κοινότητα της Νέας Ματάντι στην Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, την περασμένη Κυριακή ένας όχλος επιτέθηκε σε έναν επιζών του ιού. Ο επιζών χτυπήθηκε και ρίχτηκε στο έδαφος από το πλήθος, τραυματίζοντας το χέρι του. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και πιστεύεται ότι του επιτέθηκαν επειδή νόμιζαν ότι τους έλεγε ψέματα ότι έχει θεραπευτεί από τον Έμπολα.
 
Άλλοι επιζώντες έχουν αναφέρει περιπτώσεις στιγματισμού ακόμα και από την ίδια τους την οικογένεια, όπως ο Julius Browe, επιζών του ιού, που λέει πως «στο σπίτι οι γονείς μου χρησιμοποιούν ξεχωριστά μαχαιροπίρουνα και πιάτα».
 
Εσφαλμένη ερμηνεία
 
Όταν ένας επιζών παίρνει εξιτήριο από ένα κέντρο θεραπείας, οι ειδικοί του συνιστούν να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή μέχρι και τρεις μήνες. Ο Bonarwolo λέει πως είναι μια καλή συμβουλή, ωστόσο, οι άνθρωποι παρερμηνεύουν αυτά τα μηνύματα και δημιουργείται η φήμη ότι όλα τα σωματικά υγρά ενός επιζώντα φέρουν τη νόσο.
 
Ο Bonarwolo για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή έστησε μια ομάδα επιζώντων που επισκέπτονται τοπικές κλινικές με στόχο να ενημερώσουν τους ανθρώπους σχετικά με τον Έμπολα. Πως να τον αποτρέψουν και πως να τον διαχειριστούν. Επιπλέον, μοιράζονται τις εμπειρίες τους με εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης.
 
Στο κέντρο θεραπείας Elwa, που διευθύνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, επτά άτομα από το προσωπικό είναι επιζώντες και έχουν την μοναδική ικανότητα να προσφέρουν στους πάσχοντες την αναγκαία ανθρώπινη άνεση και οικειότητα. Για αυτούς τους ασθενείς, οι επιζώντες είναι ένα σύμβολο ελπίδας, ότι και αυτοί μπορούν να επιβιώσουν.