Σημαντικά ευρήματα -επιπέδου Αμφίπολης- φέρονται να έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που έχει ξεκινήσει στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, από τα μέσα Σεπτέμβρη. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν ανακαλυφθεί παραμένουν ακόμα επτασφράγιστο μυστικό, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προγραμματίζει  επίσκεψη στο νησί για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

Ads

Οι έρευνες γίνονται από τις 15 Σεπτεμβρίου, υπό την εποπτεία της διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων και συμμετοχή ομάδας αρχαιολόγων από την Ελλάδα, την Αμερική και την Ελβετία. Με τη βοήθεια ενός νέου προηγμένης τεχνολογίας σκάφανδρου, καναδικής κατασκευής και κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ονομάζεται Εxosuit, οι δύτες που η στολή τους έχει βάρος 240 κιλά και είναι κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου, έχουν καταφέρει να φτάσουν σε βάθος 300 μέτρων εξερευνόντας υπολείμματα από το αρχαίο ναυάγιο, ενώ έχουν ξεκινήσει καταδύσεις και γεωφυσικές έρευνες, με ανιχνευτές μετάλλων

Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του σχήματος του πλοίου ενώ οι υποθαλάσσιες ανασκαφές έχουν σκοπό να φέρουν στο φως τους «κρυμμένους θησαυρούς» του ναυαγίου όπως και τον εντοπισμό του δεύτερου κομματιού του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που αποτελεί τον πρώτο αστρονομικό υπολογιστή της ανθρωπότητας.

Την περασμένη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στα Κύθηρα, για την παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας αλλά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει τις επόμενες ημέρες, από τον υπουργό Κώστα Τασούλα.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν κάνουν λόγο για τον εντοπισμό χάλκινων αγαλμάτων μεγάλων διαστάσεων, ενώ πιθανόν έχει βρεθεί και δεύτερο ναυάγιο που ταξίδευε μαζί με το γνωστό από τις υπάρχουσες έρευνες πλοίο. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60 με 50 π.Χ. και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900-1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.