Οι πρώτοι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη κατά στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία από την Αμερική και τους συμμάχους της χτύπησαν δύο περιοχές δυτικά της πόλης του Χαλεπίου. Όμως στόχος δεν ήταν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ελέγχει πολλές περιοχές σε Συρία και Ιράκ και έχει ιδρύσει το δικό της χαλιφάτο. Στόχος των πρώτων επιθέσεων ήταν στρατόπεδα εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα κέντρο επικοινωνιών που ανήκουν στην ομάδα «Χορασάν», που όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ αποτελεί πιο «άμεση απειλή» για τη Δύση από το Ισλαμικό Κράτος.
Η τζιχαντιστική ομάδα «Χορασάν» μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν άγνωστη, ωστόσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως βρίσκεται «κοντά στη φάση της εκτέλεσης μιας επίθεσης» είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική. Όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ γνωρίζουν την εν λόγω ομάδα εδώ και δύο χρόνια και σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών τους οι μαχητές της βρίσκονταν κοντά σε μια επίθεση.
Η ομάδα φέρεται να προετοίμαζε επιθέσεις σε αεροπλάνα με εκρηκτικές ύλες σε σωληνάρια οδοντόκρεμας. «Η οργάνωση είχε ως στόχο μια σειρά από αεροπορικές επιθέσεις. Για το λόγο αυτό, εργαζόταν τον τελευταίο καιρό με πυροτεχνουργούς από την Υεμένη, προκειμένου να κατασκευάσει μια σειρά από βόμβες που θα μπορούσαν να περάσουν από τον έλεγχο στα αεροδρόμια [και να μεταφερθούν στα αεροσκάφη]. Ανάμεσα στις βόμβες αυτές συγκαταλέγονται εκρηκτικές ύλες μέσα σε σωληνάρια οδοντόκρεμας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ουίλιαμ Μέιβιλ.
«Προσπαθούσαν να παρασκευάσουν βόμβα από μη μεταλλικές συσκευές ή ακόμη και από απλά ρούχα που θα ήταν εμποτισμένα με εκρηκτική ύλη» που δεν θα μπορούσε να ανιχνευτεί, δήλωσε στο CNN ένας ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε πως «από την άποψη της απειλής για τις ΗΠΑ, η ομάδα Χορασάν θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο από το Ισλαμικό Κράτος». Οι επιθέσεις των ΗΠΑ κατά στόχων της Χορασάν θα συνεχιστούν μέχρι, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, «να περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητά τους για κάποιο χτύπημα».
Το όνομα της οργάνωσης, σύμφωνα με το BBC, είναι δημιούργημα των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Εκτιμάται πως αποτελείται από περίπου 50 βετεράνους μαχητές της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπου οι τζιχαντιστές αναφέρονται ως Χορασάν, αλλά και από τη Βόρεια Αφρική και τη Τσετσενία. Η ομάδα φέρεται να συνδέεται και με την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Μαχητές της Χορασάν πιστεύεται πως έχουν ενσωματωθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως από τα στοιχεία που έχουν προκύπτει ότι οι μαχητές της Χορασάν εστάλησαν στη Συρία με εντολή του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, όχι για να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά για «να αναπτύξουν σχέδια για επιθέσεις στη Δύση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αρκετοί βετεράνοι της Αλ Κάιντα έχουν μεταφερθεί στη Συρία για να στηρίξουν επικοινωνιακά την Αλ Νούσρα.
Όπως δήλωσε ο συντονιστής της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ, η Αλ Κάιντα φοβούμενη πως θα επισκιαστεί από το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να επιχειρήσει να αποδείξει την ισχύ της εξαπολύοντας επιθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Ζιλ ντε Κερσόβ υπογράμμισε το ενδεχόμενο ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τζιχαντιστικών οργανώσεων, καθώς η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει το Ισλαμικό Κράτος, αν και στο παρελθόν αποτελούσε παρακλάδι της.
Ως επικεφαλής της ομάδας «Χορασάν», όπως αναφέρει το BBC, εμφανίζετα ο Μοχσέν Φαντλί, ο οποίος εκτιμάται πως έφτασε στη Συρία το περασμένο έτος, ωστόσο διατήρησε χαμηλό προφίλ. Πρόκειται για έναν 33χρονο από το Κουβέιτ, ο οποίος ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μάλιστα από το 2012 οι ΗΠΑ έχουν επικηρύξει τον Μοχσέν Φαντλί για 7 εκατομμύρια δολάρια ζητώντας πληροφορίες για τη σύλληψη ή τον δολοφονία του. Ο Φαντλί φέρεται να συμμετείχε και στην υποστήριξη των μαχητών της Αλ Κάιντα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ από το 2005. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Ιράν και φέρεται ως ο υπεύθυνος για τη μεταφορά χρήματος προς την οργάνωση. Ωστόσο αναλυτές αμφισβητούν τις πληροφορίες των ΗΠΑ λέγοντας πως ο Φαντλί «είναι περισσότερο ένας ιεροκήρυκας παρά ένας διοικητής».
Μετά τις επιθέσεις της Τρίτης, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο Φαντλί ενδέχεται να είναι νεκρός, ωστόσο σημειώνουν πως ακόμη και αν έχει συμβεί αυτό η ομάδα Χορασάν «παραμένει μια απειλή». «Η απώλειά του σίγουρα θα είναι σημαντική, αλλά όπως έχουμε δει στο παρελθόν όταν κάποιος από την ηγεσία πεθαίνει αυτό προσφέρει μόνο ένα βραχυπρόθεσμο όφελος. Είναι σαν την Λερναία Ύδρα, θα βγει άλλο κεφάλι», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στους New York Times.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >