Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το ψαλίδι στις διαγνωστικές αντιδράσεις ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι αναφορικά με το «τεστ Παπ», «σεβόμενος τις απόψεις των Ελλήνων γιατρών» θα αποζημιώνει τα τεστ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, μια φορά τον χρόνο.

Ads

 
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Οργανισμός είναι ανοιχτός στον διάλογο και σε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών, που έχουν δοθεί και για τις άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ υπεραμύνεται της απόφασής του για το κόψιμο των περισσότερων εξετάσεων.
 
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ δίνει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται «έκρηξη» σε τρεις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων. Ειδικότερα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 1.011.538 αξονικές τομογραφίες (κόστος 51,9 εκατ. ευρώ), 581.242 μαγνητικές τομογραφίες (κόστος 92,5 εκατ. ευρώ) και 639.699 τρίπλεξ (κόστος 25,6 εκατ. ευρώ). Στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνεται δε ότι καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους.
 
Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δικαίωσε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, καθώς και ότι ο καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Καρακίτσος, επιβεβαίωσε ότι οι Οδηγίες τεκμηριώνονται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ορίζει ως έναρξη το 21ο έτος ηλικίας για το “τεστ Παπ” όταν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν το 25ο έτος».
 
Παράλληλα τόνισε ότι «αν μιλάμε για πρόληψη χωρίς συμπτωματολογία η επανάληψη ανά τρία χρόνια τεκμηριώνεται πλήρως επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι εκτελείται ανά τρία χρόνια». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η μικρότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου της μήτρας είναι το 29ο έτος».
 
«Πρέπει να τονίσουμε ότι στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε και να περικόψουμε εξετάσεις που δεν έχουν άλλωστε και μεγάλο κόστος, όπως ψευδώς μας καταγγέλλουν κάποιοι, αλλά αντίθετα να ενισχύσουμε και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στον τομέα της πρόληψης» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Αναφερόμενος στους κανόνες και τα όρια συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων η ανακοίνωση του οργανισμού τονίζει ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας «εισάγουμε κανόνες και ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της μεγάλης σπατάλης στις διαγνωστικές εξετάσεις».
 
Είναι γνωστό ότι εισάγεται αριθμητικό όριο συνταγογράφησης ανά κατηγορία ιατρικής πράξης από κάθε ιατρική ειδικότητα. Τίθενται περιορισμοί στη δυνατότητα έκδοσης παραπεμπτικών, έτσι ώστε οι εξετάσεις να συνταγογραφούνται από ιατρούς συναφών ειδικοτήτων. Για πρώτη φορά, εκτιμά ο οργανισμός, εισάγονται κανόνες για το πότε, από ποιους και σε ποιες περιπτώσεις θα γίνονται οι ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική αφού οι διαγνωστικές εξετάσεις και κυρίως οι πιο ακριβές έχουν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.