Αύριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς οι πρέσβεις των “28” κατέληξαν εν τέλει σε συμφωνία. Η εφαρμογή των νέων κυρώσεων έχει καθυστερήσει, καθώς ορισμένα κρατη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν με την επιβολή τους δεδομένου του ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται κυρίως να περιορίσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της – κάτι που θα επηρρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που πετούν για την Άπω Ανατολή. 

Ads

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρομπάϊ, οι νέες κυρώσεις θα αρθούν εάν από την έκθεση των “28” που θα δημοσιευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου προκύψει ότι το σχέδιο εκεχειρίας και ειρήνευσης στην Ουκρανία εφαρμόζεται κανονικά.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, βέβαια, η Κομισιόν εξέδωσε εσωτερική οδηγία για ανάληψη σειράς άμεσων πρωτοβουλιών που θα εγγυηθούν, έστω βραχυπρόθεσμα, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αέριου από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την οδηγία τα κράτη μέλη θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσουν την μέγιστη ζήτηση που θα έχουν στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά και μεσοπρόθεσμα να φροντίσουν ώστε να είναι δυνατή η αντιστροφή της ροής φυσικού αερίου προς χώρες της ΕΕ πιο αδύναμες. 

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι επίσης την Παρασκευή θα τεθούν σε εφαρμογή οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Ρωσία. Θα στοχεύουν τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και τους τομείς της ενέργειας και των στρατιωτικών εξοπλισμών. «Τα μέτρα αυτά θα εντείνουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας όπως και το οικονομικό κόστος σε αυτήν, ιδιαίτερα σε τομείς σημαντικούς για τον πρόεδρο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Ads

Η Ρωσία, πάντως, σχολίασε ότι οι νέες κυρώσεις υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία. «Μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου, η ΕΕ πρακτικά κάνει μία επιλογή εναντίον της διαδικασίας της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προσθέτοντας ότι «όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις στην Ευρώπη θα έπρεπε αντιθέτως να ενεργήσουν με στόχο να κατευνάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Σήμερα οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στους κινδύνους της αντιπαράθεσης, της οικονομικής στασιμότητας και της ανεργίας. Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μία ευκαιρία για την ειρήνη».

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο παραδέχθηκε ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, ενώ νατοϊκή πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ άλλοι 20.000 εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε εκφράσει την Τετάρτη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει αποχωρήσει από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ, όμως, επιμένει ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία έχοντας ήδη ανακοινώσει πως θα αυξήσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη. Η πρόθεση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Κρεμλίνο που θα ανακοινώσει νέο στρατιωτικό δόγμα. 

Η σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας, που φέρνει στην μνήμη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όταν το ΝΑΤΟ ήταν το κλειδί στην ανάσχεση της εξάπλωσης της ΕΣΣΔ, κλιμακώνεται γρήγορα. Χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανέφερε ότι η Δύση χρησιμοποιώντας την ουκρανική κρίση επιχείρησε να «νεκραναστήσει» την Συμμαχία.