Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Τελικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δημιούργησαν πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι θα φαντάζονταν και το πιο απαισιόδοξο στέλεχος των παρατάξεων που συγκροτούν την Κυβέρνηση. Οι επιπτώσεις από την συνειδητοποίηση των χρηματικών ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, είναι πλέον έντονες στο πολιτικό σκηνικό και καταγράφονται με σαφήνεια στην έρευνα αυτή. Η βασική συνέπεια του ΕΝΦΙΑ δεν είναι ηπτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου αλλά η εκ νέου επιδείνωση του – σχετικά βελτιωμένου για την Κυβέρνηση – κλίματος που είχε διαμορφωθεί πριν τις Ευρωεκλογές με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την πρώτη μετά από πολύ καιρό έξοδο της χώρας στις αγορές.
Έτσι, περίπου 8 στους 10 (78%) ερωτώμενους θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας δεν βελτιώνεται, πάνω από τους μισούς (53%) θεωρούν ότι θα χρειαστεί και νέο μνημόνιο, ενώ 3 στους 4 (75%) δεν πιστεύουν ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση, παρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και των στελεχών της Κυβέρνησης να πείσουν περί του αντιθέτου. Μπροστά σε αυτή την εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί άμεσα και να είναι εντυπωσιακά βελτιωμένη η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η διαπραγμάτευση του Παρισιού πρέπει απαραιτήτως να πετύχει την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των στριμωγμένων στη γωνία πολιτών, προκειμένου να αντιστραφεί το – πολύ κακό σήμερα – κλίμα…
Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη διαπραγμάτευση του Παρισιού με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (55%) να θεωρεί την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα “ανύπαρκτη”: άλλος ένας λόγος να επιδιώξει η Κυβέρνηση μια – έστω και επικοινωνιακή – επιτυχία στην Γαλλική πρωτεύουσα. Βέβαια και οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο αυτό δεν είναι ακριβώς αξιοζήλευτες: το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ακόμα κι αν υπήρχε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση θα ήταν “το ίδιο αποτελεσματική” (33%) ή και “λιγότερο αποτελεσματική” (30%), χωρίς ιδιαίτερη βελτίωση από την περσινή χρονιά.
Η επιδείνωση του κλίματος για την Κυβέρνηση φαίνεται και από τη διαφοροποίηση των απαντήσεων σχετικά με την Κυβέρνηση που θεωρούν οι ψηφοφόροι ως την καλύτερη λύση μετά τις επόμενες εκλογές: μόλις το 22% θεωρούν ότι η καλύτερη Κυβερνητική λύση πρέπει να έχει ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία (από 31% τον Ιανουάριο), ενώ οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κι εδώ σχετικά σταθερές (35% σήμερα από 38% τον Ιανουάριο). Ενδεικτικό της απογοήτευσης των πολιτών είναι ότι το 1/3 περίπου (34%) θεωρεί ότι ούτε μια Κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καλύτερη λύση…
Για να ξαναγυρίσουμε στην πέτρα του σκανδάλου, στον ΕΝΦΙΑ, η συντριπτική πλειοψηφία τον θεωρεί άδικο (87%) αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (40%) που θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να βελτιωθεί και να διορθωθεί αλλά όχι να καταργηθεί, αποδεχόμενοι την αναγκαιότητα ενός φόρου στην ακίνητη περιουσία με δίκαιη, όμως, κατανομή στις πλάτες των φορολογούμενων. Σημειώνεται, βέβαια, ότι η πλειοψηφία των πολιτών (56%) ζητάει την κατάργηση του εν λόγω φόρου.
Τα απόνερα, λοιπόν, του ΕΝΦΙΑ έφεραν και την σημαντική διαφοροποίηση στα αμιγώς εκλογικά δεδομένα της έρευνας. Ο κ. Τσίπρας κλείνει την ψαλίδα που τον χωρίζει από τον κ. Σαμαρά στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της πτώσης των επιδόσεων του Πρωθυπουργού (33% από 41% τον Μάιο πριν τις Ευρωεκλογές), η παράσταση νίκης ανοίγει εντυπωσιακά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών πλησιάζουν αριθμητικά σε απόσταση αναπνοής όσους αντιτίθενται (45% έναντι 49% αντίστοιχα). Η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ υποχωρούν αισθητά στην πρόθεση ψήφου, με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2012 να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη απροσδιοριστία στις προθέσεις τους (το 37% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012 δεν διευκρινίζουν την επιλογή τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία είναι 31% και στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17%). Εδώ εντοπίζεται και η ελπίδα των δύο κομμάτων της Κυβέρνησης: η επανασυσπείρωση των «μετέωρων» και εμφανώς δυσαρεστημένων σήμερα ψηφοφόρων τους είναι δυνατό να βελτιώσει αισθητά τις δημοσκοπικές τους επιδόσεις. Το ζητούμενο όμως είναι το πώς.
Την εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζουν και τα άλλα κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς, με Το Ποτάμι να καταγράφει χαμηλότερες επιδόσεις από τις πρόσφατες των Ευρωεκλογών και τη ΔΗΜΑΡ να παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς μεταξύ των παραπάνω, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που καιροφυλακτούν να λεηλατήσουν το χώρο σε συνθήκες έντονης εκλογικής πόλωσης, θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα και τον συσχετισμό των δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές. Η Χρυσή Αυγή κρατάει και αυξάνει (;) τις δυνάμεις της, ενώ αξιοσημείωτη αντοχή επιδεικνύει το εκλογικό ποσοστό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Τέλος, το 46% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από νέα Βουλή μετά από εκλογές, ποσοστό που συμπίπτει με το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές. Στον αντίποδα, μόλις το 29% δηλώνουν ότι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή χωρίς εκλογές, καθώς ένα σημαντικότατο μέρος όσων δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, δηλώνουν ότι δεν έχουν γνώμη για το θέμα της εκλογής του Προέδρου (20%). Από την συνδυαστική ανάλυση των απαντήσεων στα ποιοτικά ερωτήματα της έρευνας, προκύπτει ότι περίπου το ήμισυ του εκλογικού σώματος έχει διαμορφώσει μια συμπαγή αντικυβερνητική στάση, με το υπόλοιπο να ταλαντεύεται. Και στην άλλη πλευρά της τραμπάλας, η Κυβέρνηση…
Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >