Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική έχει ανέλθει στους 1.350. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του 106 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την 17η ως την 18η Αυγούστου σε τρεις χώρες. Συνολικά έχουν καταγραφεί 221 νέα κρούσματα του ιού στη Γουνινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνα μέσα σε δύο ημέρες. Συνολικά 2.473 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ads

Εν τω μεταξύ στη Λιβερία οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα τη συνοικία Ουέστ Πόιντ της πρωτεύουσας Μονρόβια, στην οποία ζουν περίπου 75.000 άνθρωποι σε κατάσταση απομόνωσης, και επέβαλαν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Στη Λιβερία, έχουν αναφερθεί 972 κρούσματα Έμπολα και 576 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η συνοικία Ουέστ Πόιντ είναι η μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας και έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιό Έμπολα. Στη συνοικία Ουέστ Πόιντ σημειώθηκε και το περιστατικό με την εισβολή ομάδας μέσα σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα, που «απελευθέρωσε» ασθενείς με Έμπολα. «Δεν υπάρχει Έμπολα», φώναζαν τα μέλη της ομάδας κατά την εισβολή τους. Συνολικά διέφυγαν 17 ασθενείς, ωστόσο όλοι εντοπίστηκαν από τις αρχές και νοσηλεύονται πλέον σε άλλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Λιβερίας.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων και ξέσπασαν ταραχές. Κάτοικοι της περιοχής συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Κατά τα επεισόδια υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και πραγματικά πυρά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Φωτογράφος του Reuters ανέφερε πως είδε έναν ακρωτηριασμένο διαδηλωτή. Εξαγριωμένο πλήθος πετούσε πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας. 

Ads

Οι κάτοικοι της περιοχής, το πρωί της Τετάρτης, είδαν ξαφνικά αστυνομικούς, που συνοδεύονται από στρατιώτες, να στήνουν οδοφράγματα αποκλείοντας την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι δεν είχαν ενημερωθεί για τον αποκλεισμό και δεν μπορούν να πάνε στις εργασίες τους ή να αγοράσουν τρόφιμα. Ένας 45χρονος, που εργάζεται σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, δήλωσε πως «βγήκαμε έξω το πρωί και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά». «Δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος να μας πει τι έχει γίνει και δεν έχουμε καθόλου τρόφιμα. Είμαστε τρομοκρατημένοι», πρόσθεσε.

Μια ακόμη περιοχή που αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας λόγω του ιού Έμπολα είναι η Ντόλο Τάουν, στην επαρχία Μαργκίμπι, νότια της πρωτεύουσας. Και σε αυτή τη συνοικία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. «Είναι απάνθρωπο αυτό που έκαναν. Δεν μπορούν να μας αποκλείουν αιφνιδίως χωρίς να μας προειδοποιούν, πώς θα θρέψουμε τα παιδιά μας;», δήλωσε κάτοικος της συνοικίας. Σημειώνεται πως πολλοί πολίτες καταγγέλλουν πως ήδη οι έμποροι των αποκλεισμένων περιοχών έχουν αυξήσει τις τιμές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάστηκαν.