Σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί αναφορικά με τις εξελίξεις με το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε μέτρα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια. Τα ελληνικά ροδάκινα ήταν εκτός της λίστας των αποζημιώσεων ωστόσο κυβέρνηση και κομισιόν δήλωσαν πως το σχέδιο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. 

Ads

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το πακέτο των 125 εκατ. ευρώ «δεν επηρεάζει τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα» και ότι αφορά «ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας». Σήμερα, πηγές της Επιτροπής που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, ανέφεραν ότι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο καλύπτονται ήδη με πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου, κρίθηκε απαραίτητη η σύσκεψη ώστε να ερευνηθούν οι δυνατότητες να βρεθούν νέες αγορές όπου θα διατεθούν τα προϊόντα που «μπλόκαρε» το εμπάργκο. Της σύσκεψης ηγήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας και σε αυτή συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων. «Η Ελλάδα ασκεί υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις» υποστήριξε στη σύσκεψη ο Δ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων. Μετά την σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες συναντήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. 

Πάντως τόσο οι φορείς όσο και η αντιπολίτευση βάλλουν κατά της κυβέρνησης για τις εξελίξεις. Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του ζητά αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι η αποζημίωση των αγροτών είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει είτε από κοινοτικούς είτε από εθνικούς πόρους. Επισημαίνει, δε, ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση στις σχέσεις των κρατών υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθεί μια ενεργειακή κρίση για την ευρωζώνη που τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ads

Στο ίδιο μήκος κύμματος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας “στο Κόκκινο” ζήτησε να υπάρξει ριζική στροφή στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην Ρωσία, και ότι θα πρέπει να ταχθεί η χώρα μαζί με αυτές του ευρωπαϊκού νότου σταματώντας να είναι «το καλό παιδί που ψηφίζει τα πάντα καταστρέφοντας τους ροδακινοπαραγωγούς».

Από την πλευρά της η Δύση, όμως, δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει πίσω στις κυρώσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε από τη Λετονία πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποχωρήσει στο μέτωπο των κυρώσεων, προκειμένου να «δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί». Μάλιστα έχει προγραμματιστεί επίσκεψή της στην Ουκρανία στο προσεχές διάστημα. Οι ποινές που επέβαλε η Μόσχα, σημειώνεται πως ήταν αντίδραση στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι δυτικές χώρες.

«Ελπίζω πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία δεν θα κρατήσουν για πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με υφισταμένους του. Σημείωσε όμως, πως έχει δώσει εντολές για την αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγέων τροφίμων, προκειμένου οι Ρώσοι καταναλωτές να μην πληγούν από ελλείψεις ή ανατιμήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς ενημέρωσε πως η Ρωσία θα επιτρέψει την εισαγωγή επεξεργασμένων τροφίμων από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν τα οποία παράγονται από πρώτες ύλες οι οποίες προέρχονται από κράτη της Δύσης στα οποία η Μόσχα έχει επιβάλει εμπάργκο, δήλωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Ελβετικού Αγροτικού Οργανισμού (FOAG) Αννυ Ριτσόλι, οι ευρωπαϊκές εταιρίες τροφίμων προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ρωσικά αντίμετρα εξάγοντας προϊόντα τους στη Ρωσία -κυρίως, κρέατα, πουλερικά, οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά- μέσω Ελβετίας και άλλων χωρών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Σε «αναζήτηση πλάγιας οδού» βρίσκεται και η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Γαλακτοκόμων, σύμφωνα με γαλλικές πηγές. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιέτε βαν Κειμπέμα παραδέχτηκε ότι «ευρωπαϊκά προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία θα προωθηθούν μέσω τρίτης χώρας». Πρόσθεσε ότι «γίνονται βολιδοσκοπήσεις στην Ελβετία και σε χώρες της Νότιας Αμερικής».

Πάντως το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησαν οι Βρυξέλλες, την Παρασκευή, περί επιβολής σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία – κάτι που επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις Μέρκελ – δεν θα περάσουν χωρίς αντίκτυπο. Στην περίπτωση που εφαρμοστούν νέες κυρώσεις, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να επιβάλλει εμπάργκο και στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης. Το εμπάργκο θα αφορά μόνο τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και όχι αυτά που παράγονται στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών σε ρωσικό έδαφος. Τέτοιες δομές διαθέτουν οι Ford, Volkswagen, Renault, Toyota και Hyundai.