Ψηφίστηκε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, το μεσημέρι της Τρίτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά σε αυτό η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής και με την οποία υιοθετούνται όλα τα αιτήματα των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις. Παράλληλα παρατείνεται επ’ αόριστον το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε έγκλημα στο χώρο του Τύπου. 24ωρη απεργία από τις 10 το πρωί στα ΜΜΕ.
H τροπολογία για τις συγχωνεύσεις ΜΜΕ έπρεπε να περάσει εσπευσμένα. Τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς αυτό τον σκοπό ομολόγησε το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του η οποία κατέληγε στην εξής φράση: «Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος, μια τέτοια έκθεση οφείλει να συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση προκειμένου να γνωστοποιούνται οι οικονομικές επιπτώσεις των νομοθετημάτων.
Οριακές βελτιώσεις για τις αμοιβές των διαφημιστικών εταιρειών έκανε η κυβέρνηση αναμορφώνοντας το άρθρο 1 της τροπολογίας για τα ΜΜΕ. Ωστόσο, κράτησε τα υπόλοιπα άρθρα της τροπολογίας για τις συγχωνεύσεις και τις διευκολύνσεις στα μεγάλα υπερχρεωμένα εκδοτικά συγκροτήματα. Επίσης από την επίμαχη τροπολογία, αποσύρθηκαν οι παράγραφοι 2 και 3 που προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ’ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις, ενώ αποσύρθηκαν και άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.
Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος. Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθούν θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων «όχι για συντεχνιακούς λόγους αλλά επειδή πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» όπως τόνισε.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η αντιπολίτευση
Νωρίτερα σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, πριν την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολιτευσης και του ΚΚΕ: «Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα στον χώρο του τύπου. Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα». Παρόμοια ήταν και η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του κόμματος από τη συζήτηση κατέθεσε και αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία.
«Παρών» ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουΐκ. Όπως ανέφερε, συμφωνεί με τη ρύθμιση που προβλέπεται για τις διαφημιστηκές εταιρείες, ωστόσο διαφωνεί στη μη δυνατότητα των θεματικών ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών να μετατραπούν σε ενημερωτικά. Επίσης σημείωσε πως με την τροπολογία θα μετατραπούν σε πασπαρτού οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ.
«Η συγκεκριμένη τροπολογία ανατρέπει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ. Δεν έγινε το στοιχειώδες, μία διαβούλευση. Εξυπηρετούνται μιντιακά συμφέροντα» σημείωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ. Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο Οδυσσέας Βουδούρης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές.
Η τροπολογία, 22 σελίδων, καταργεί ουσιαστικά όλο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και παρέχει τη δυνατότητα «εξυγίανσης» με συμπράξεις, συγχωνεύσεις, μεταβολή του χαρακτήρα τους, με ομαδικές αποδόσεις, κούρεμα χρεών, παράταση προσωρινών αδειών λειτουργίας, κατάργηση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού κ.ά. Επιπλέον, καταστρατηγεί τη δυνατότητα βασικού μετόχου να μετέχει σε περισσότερα του ενός ΜΜΕ ομοειδούς χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι συζητήσεις περί συγχωνεύσεων ομίλων και καναλιών υπό το βάρος των χρεών, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, εν όψει του φθινοπώρου και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, βρίσκεται σε δεινή θέση. Υπενθυμίζεται ότι κάτω από την πίεση των τραπεζών, οι εκδοτικοί όμιλοι Πήγασος και ΔΟΛ σχεδιάζουν την ενοποίηση τους. Η τελευταία θα συνοδευθεί από μαζικές απολύσεις εργαζόμενων, τις όποιες διευκολύνει η τροπολογία για το… ογκολογικό νομοσχέδιο.
Σε ό, τι αφορά την τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη ΝΕΡΙΤ, όπως αναφέρει ο Πάσχος Μανδραβέλης, σε άρθρο του στην Καθημερινή, ήρθε στη Βουλή από πέντε υπουργούς (Γκίκας Χαρδούβελης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ιωάννης Βρούτσης, Δημήτριος Σταμάτης, Μαυρουδής Βορίδης). Προβλέπεται ότι ο αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργός θα διορίζει επτά από τα δέκα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. «Το ερώτημα είναι απλό: αν ήταν να ξανακάνουμε την ΕΡΤ όχημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, γιατί έγινε η χώρα ρεζίλι με το ξαφνικό “μαύρο της ΕΡΤ”; Δεν διόριζαν απευθείας το Εποπτικό της Συμβούλιο αντί να γίνουμε η χλεύη της οικουμένης;», σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
Την απόσυρση της τροπολογίας για τις συγχωνεύσεις ΜΜΕ ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια», σημειώνοντας ότι ο τρόπος που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο είναι παράτυπος και σκανδαλώδης. «Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Όμως, ακόμη και το νεοδημοκρατικό site antinews τα βάζει με κυβέρνηση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Τροπολογία – “Δώρο γάμου” σε Πήγασο-ΔΟΛ-Mega»: «Στον ύπνο έπιασαν οι βαρόνοι των media διαφημιστές, δημοσιογράφους και εργαζομένους στα ΜΜΕ επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την “Κύρωση της Σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής, του γενικού ογκολογικού νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι” […] και φέρει την υπογραφή των Γκίκα Χαρδούβελη, Βρούτση, Σταμάτη και Βορίδη. Η τροπολογία, η οποία αποτελεί casus belli για τους διαφημιστές, τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, μέλλει να καταργήσει μια σειρά από κεκτημένα και οφίτσια παραχωρώντας τα πάντα στους μεγαλοκαρχαρίες των media, εν όψει και της έναρξης της διαδικασίας συγχωνεύσεων, του κουρέματος των δανείων τους και των συνεργιών μεταξύ τους».
Παράλληλα, το νεοδημοκρατικό site στρέφει τα βέλη του και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με την τροπολογία, που μυρίζει έμπνευση Ε. Βενιζέλου, και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σε εμβόλιμη συνεδρίαση στο θερινό τμήμα της Βουλής, “επιχειρείται η αναδιαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού χάρτη της χώρας ενώ ταυτόχρονα θίγονται εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ”».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >