Η εκτόξευση του αριθμού των υποψηφίων που έγραψαν 18-20 και η γενική βελτίωση των βαθμολογιών φέρνουν σημαντική άνοδο των βάσεων και καθιστούν τις «περιζήτητες» σχολές, ειδικά του Λεκανοπεδίου, ακόμη πιο δυσθεώρητες.
Οι βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, όπως αναλύονται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, ο αριθμός των αριστούχων είναι μεγαλύτερος αριθμητικά από πέρσι κατά 2.777 άτομα! Δεύτερον, ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι μεγαλύτερος από πέρσι κατά 2.095 άτομα.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις συνολικές θέσεις εισακτέων (πάντα σε σύγκριση με πέρσι), φανερώνουν ότι αφενός τα τμήματα των πέντε Επιστημονικών Πεδίων στην πλειονότητά τους θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής, αφετέρου τα υψηλόβαθμα (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητα τμήματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ (έως… πάρα πολύ) απαιτητικότερα από πέρσι στο άνοιγμα της εισόδου τους στους υποψηφίους.
Εκτιμήσεις
*1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές, Κοινωνικές Επιστήμες)
Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, πλην της Ιστορίας, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου Πεδίου, άριστες βαθμολογίες από 18 έως 20 έγραψε φέτος το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θεωρητικής κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της οποίας στρέφονται στην πλειονότητά τους στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι ότι έχουμε φέτος 213 άτομα περισσότερα από πέρσι στην κλίμακα του άριστα (18-20), καθώς και συνολικά 450 άτομα περισσότερα πάνω από τη βάση.
Παράλληλα, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθόλου, έχουμε ορατή μείωση σε σχέση με το 2013 των θέσεων εισακτέων στο Πεδίο. Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι για να πετύχει την είσοδό του κάποιος σε πανεπιστημιακό τμήμα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, θα πρέπει να έχει περισσότερα από 10.500 μόρια. Δεύτερον, και οι τρεις Νομικές Σχολές (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θράκης), καθώς και τα υψηλόβαθμα τμήματα του Λεκανοπεδίου (π.χ. Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας) θα έχουν ανεβασμένες τις βάσεις τους -κατά μέσο όρο- από 100 έως 350 μόρια. Τα τμήματα στην πλειονότητά τους θα είναι φέτος λίγο πιο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους.
*2ο (Θετικές Επιστήμες) και 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήμες)
Σαφώς καλύτερες ήταν φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων σε πολλά μαθήματα, όπως στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, καθώς και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, οι υποψήφιοι της οποίας στρέφονται κατά πλειονότητα στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι ότι έχουμε 1.098 περισσότερους υποψηφίους στην κλίμακα του άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή οι φετινοί υποψήφιοι που έχουν βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι περίπου 1.500 περισσότεροι από τους περσινούς.
Παίρνοντας υπόψη, βεβαίως, και τον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων στα δύο Πεδία, σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο περσινό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα υψηλόβαθμα (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου, θα απαιτήσουν 400 έως και 1.000 μόρια περισσότερα κατά μέσο όρο από τις περσινές τους βάσεις.
Αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ και Θεσσαλονίκης, στους Αγρονόμους–Τοπογράφους ΕΜΠ, στους Μηχανολόγους-Μηχανικούς ΕΜΠ, στους Μηχανικούς Η/Υ ΕΜΠ, στους Χημικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, όπου -εκτός των άλλων- έχουμε ουσιαστικά (και τυπικά σε κάποιες περιπτώσεις) και μείωση του αριθμού των εισακτέων. Ανοδο των βάσεων θα έχουμε και στο Μαθηματικό και Φυσικό της Αθήνας, όπως και στο Τμήμα Χημείας της Αθήνας. Επίσης, για να πετύχει την είσοδό του κάποιος σε πανεπιστημιακό τμήμα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, θα πρέπει να έχει περισσότερα από 9.000 μόρια και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο πάνω από 10.000 μόρια.
*3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)
Ισχυρή θα είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής και στα τμήματα των Επιστημών Υγείας. Αυτό προμηνύει ο διπλασιασμός του αριθμού αριστούχων σε σχέση με πέρσι (1.407 περισσότεροι), αλλά και οι περίπου 100 περισσότεροι -σε σχέση με πέρσι- υποψήφιοι με βαθμολογία πάνω από τη βάση. Η άνοδος στα περισσότερα, έτσι και αλλιώς, υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου θα κυμανθεί από 300 έως 750 μόρια, με λίγα λόγια θα τινάξει στα σύννεφα ιδιαίτερα τις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής του Λεκανοπεδίου, αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου έχουμε και δυσμενέστατη σύγκριση στις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων, σε σχέση πάντα με πέρσι.
Ανεβασμένα θα είναι και τα υπόλοιπα πέντε τμήματα της Ιατρικής (παρ’ όλο που έχουν καλύτερη αναλογία θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι), αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Πεδίου, μηδέ των τμημάτων ΤΕΙ εξαιρουμένων. Επίσης, για να πετύχει την είσοδό του κάποιος σε πανεπιστημιακό τμήμα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, θα πρέπει να έχει περισσότερα από 12.300 μόρια.
*5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)
Στο Πεδίο αυτό έχουμε στοιχεία που αλληλοσυγκρούονται, με συνέπεια και οι βάσεις εισαγωγής να έχουν όχι μόνο διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά και διαφορετική ένταση στην πτώση και την άνοδο. Να σημειώσουμε, πρώτον, ότι το 5ο Πεδίο «στρατολογεί» υποψηφίους από την τεχνολογική και την θεωρητική κατεύθυνση, που -όπως δείξαμε παραπάνω- έχουν καλύτερες επιδόσεις από πέρσι. Παράλληλα, φέτος έχουμε πολύ καλύτερες βαθμολογίες από πέρσι στην κλίμακα του άριστα (18-20), όσον αφορά τα δύο μαθήματα ενισχυμένης βαρύτητας, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (από 11,09% το 2013 έχουμε 24,17% το 2014) και τις Αρχές Οικονομίας (από 18,69% το 2013 έχουμε 27,45% το 2014).
Αν μέναμε εδώ, θα είχαμε απογείωση των βάσεων εισαγωγής στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου. Αλλά υπάρχει μια σημαντική «λεπτομέρεια» που «φυσάει» σε αντίθετη κατεύθυνση τις βάσεις εισαγωγής. Στα παραπάνω μαθήματα, που «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά την κίνηση προς το 5ο Πεδίο, έχουμε μεγάλη μείωση υποψηφίων. Πάνω από 10.000 λιγότεροι από πέρσι επέλεξαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ το μάθημα Αρχές Οικονομίας το επέλεξαν 4.213 λιγότεροι από πέρσι.
Η «χημεία» των παραπάνω στοιχείων φανερώνει ότι ιδιαίτερα τα τμήματα του Λεκανοπεδίου και δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης, τα οποία ουσιαστικά προσφέρουν λιγότερες θέσεις από πέρσι, θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρξει ένα μεγάλο μέρος τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία θα χαμηλώσουν από οριακά έως και πολύ τις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι.
Για παράδειγμα, θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το Οικονομικών Επιστημών της Αθήνας, το Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία το Οικονομικών Επιστημών Πελοποννήσου, το Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου, το Οικονομικών Επιστημών Κρήτης και βεβαίως και δεκάδες ΤΕΙ. Η είσοδος στο χαμηλότερο πανεπιστημιακό τμήμα του Πεδίου θα ανοίξει με λιγότερο από 9.500 μόρια, ενώ το χαμηλότερο ΤΕΙ του Πεδίου μάλλον δεν θα απαιτεί περισσότερα από 4.000 μόρια!
………………………………………………………………………………
ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Ο «άγνωστος Χ» των μετεγγραφών
Σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής διαδραματίζει η σχέση «θέσεις εισακτέων–αριθμός υποψηφίων» σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη χρονιά. Να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι η παρουσιαζόμενη φετινή αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι πραγματική αύξηση, μόνο εάν η μεταβολή είναι παραπάνω από 20%, επειδή το 2013 δόθηκε επιπλέον 20% των θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (κοινωνικά κριτήρια, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι). Η προσεκτική παρατήρηση φανερώνει ότι φέτος αύξηση θέσεων εισακτέων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχουμε κυρίως σε περιφερειακά ιδρύματα, όπου αναμένονται οι περισσότερες μετεγγραφές.
Από την άλλη, παίρνουμε υπόψη ότι η επαναφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 είναι σίγουρο ότι θα «ανακατέψει» τις βάσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων που βρίσκονται πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), δηλαδή των περιφερειακών τμημάτων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >