Το 75% του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στο Ιράκ έχει περάσει στον έλεγχο των σουνιτών μαχητών. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και πολυβόλα στο διυλιστήριο Μπάιτζι βόρεια της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει τους «ιερούς τόπους του σιιτικού ισλάμ στο Ιράλ» απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών.

Ads

Οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ και τώρα ελέγχουν μονάδες παραγωγής, το κτήριο της διοίκησης και τέσσερις πύργους, ανέφερε αξιωματούχος της εγκατάστασης, ο οποίος εξήγησε ότι αυτό ισοδυναμεί με το 75% του χώρου.

Οι μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται ακόμη κοντά στην κύρια αίθουσα ελέγχου.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων.Βλήμα όλμου έπληξε αποθήκη ανταλλακτικών και από το κτίριο υψώθηκε στήλη καπνού. Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, απομακρύνθηκαν από το διυλιστήριο οι ξένοι εργαζόμενοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επίθεση στις εγκαταστάσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι τμήματα του διυλιστηρίου είχαν καταληφθεί και πριν από μία εβδομάδα από δυνάμεις του ΙΚΙΛ, όταν οι σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ, οι ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης συνέλαβαν 15 Τούρκους οικοδόμους που εργάζονταν για την ανέγερση ενός νοσοκομείου κοντά στην πόλη Ντορ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Σελαχεντίν και το Κιρκούκ. Στους απαχθέντες περιλαμβάνονται επίσης εργάτες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και το Τουρκμενιστάν.

Προστασία του σιιτικού ισλάμ στο Ιράκ υπόσχεται το Ιράν

«Σχετικά με τους ιερούς τόπους των σιιτών ιμάμηδων (στο Ιράκ) προειδοποιούμε τις μεγάλες δυνάμεις, τους λακέδες τους, τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες, ότι ο μεγάλος ιρανικός λαός θα κάνει τα πάντα για την προστασία τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χόραμ-αμπάντ (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

«Πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Ιράκ για να υπερασπισθούν τους ιερούς τόπους και να βάλουν στη θέση τους, τους τρομοκράτες», πρόσθεσε
Η Τεχεράνη είχε δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει την Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμεναν μέχρι σήμερα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες διεξήχθησαν τη Δευτέρα στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε την Τετάρτη ότι οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες σχεδιάζουν να επιτεθούν στην Μεγάλη Βρετανία. «Διαφωνώ με εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν μας αφορά καθόλου και ότι, εάν υπάρξει κάποιου είδους ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς στην καρδιά του Ιράκ, δεν θα επηρεαστούμε», τόνισε ο Κάμερον μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. «Οι άνθρωποι αυτού του καθεστώτος, εκτός του εδάφους το οποίο προσπαθούν και θα προσπαθούν να καταλάβουν, σχεδιάζουν να μας χτυπήσουν και εδώ, στο σπίτι μας, στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε.

Μαλίκι: Να αποκηρυχθούν οι αντάρτες

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι κάλεσε όλες τις φυλές του Ιράκ να αποκηρύξουν τους αντάρτες που «είναι δολοφόνοι και εγκληματίες που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα». Δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας υπέστησαν «μια αναποδιά» απέναντι στους ισλαμιστές μαχητές, όμως όχι «ήττα». «Θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα οδηγήσουμε τη συνωμοσία σε αποτυχία», υπογράμμισε

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εθελοντές που κατατάσσονται για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών είναι τόσο σουνίτες όσο και σιίτες, ενώ επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας που χαρακτήρισαν «επαναστάτες» τους μαχητές του ΙΚΙΛ.