Ο ανώτατος Σιίτης θρησκευτικός λειτουργός του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, ζήτησε από τους Ιρακινούς να πάρουν τα όπλα απέναντι στους Σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε που επελαύνουν προς την Βαγδάτη. Μάλιστα είπε ότι όποιος υπερασπιστεί την πατρίδα, την οικογένεια και την τιμή του θα «γίνει μάρτυρας».

Ads

Μετά το κάλεσμα του Σιστάνι πάνω από 1000 πολεμιστές εμφανίστηκαν στα στρατόπεδα της πόλης Ταγί, που είναι 30 χιλιόμετρα έξω από την Βαγδάτη. Μέσα στην νύχτα οι τζιχαντιστές κατέλαβαν νέα στρατηγικά σημεία στις πόλεις Τζαλούχα και Σαϊντίγια της επαρχίας Ντιγιάλα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες ημέρες ανέρχεται σε εκατοντάδες, ενώ αριθμός των τραυματισμένων σε τουλάχιστον 1000. Η καταμέτρηση του ΟΗΕ ξεκίνησε μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές την Τρίτη. Σύμφωνα με το Associated Press στην πόλη έχουν αναφερθεί μαζικές εκτελέσεις και βιασμοί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι έχει καταστρώσει ένα νέο σχέδιο ασφαλείας για να προστατέψει την Βαγδάτη από τους τζιχαντιστές. Το σχέδιο περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων, χρήση αερόστατων με κάμερες και άλλο εξοπλισμό κ.λ.π. Την Παρασκευή οι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε μπήκαν στην Ντιγιάλα χωρίς να βρουν αντίσταση. Οι σουνίτες έχουν εξαγγείλει ότι θα καταλάβουν δυο πόλεις με θρησκευτική σημασία για τους σιίτες. 

Ads

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι εξετάζει κάθε μέσο για να μην καταρρεύσουν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλείται το Associated Press, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), όπως είχαν χρησιμοποιηθεί και στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και την Υεμένη.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά στο Ιράκ χωρίς να υπάρχει πολιτικό σχέδιο από την ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Παράλληλα τόνισε πως θα χρειαστούν ημέρες μέχρι για να αποφασιστεί μια αεροπορική επιχείρηση στο Ιράκ.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εμείς τους αντάρτες στο όνομα της ιρακινής κυβέρνησης», ανέφερε και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να βρει λύσεις για τις θρησκευτικές διαφορές μεταξύ σουνιτών και σιιτών, που τροφοδοτούν τις εσωτερικές συγκρούσεις. Ωστόσο σημείωσε πως η προέλαση των ισλαμιστών εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.