Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη σειρά κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό». Η αρχή, όπως σας είχαμε ενημερώσει, είχε γίνει την Τετάρτη 14 Μαΐου με την προβολή της ταινίας του Marcel Ophüls, «Ο Οίκτος και η Θλίψη» (Le chagrin et la pitié) του 1969, στη συνέχεια ακολούθησε την Τετάρτη 21 Μαΐου και σε συνεργασία με το Outview Festival, η προβολή της ταινίας «Valentine Road της Marta Cunningham» του 2013. Τη σκυτάλη παίρνει αυτή την εβδομάδα η προβολή της ταινίας του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» (Roma cittá aperta, Ιταλία 1945) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Ο Κύκλος προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ, γίνεται με σκοπό οι συγκεκριμένες προβολές, με τις αντίστοιχες εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολουθεί, να συμβάλουν στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου, και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού, με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

 

Εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σημαίνουσα θέση έχει η ανάδειξη της προνομιακής δυνατότητας του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό. Οι σχετικές εισηγήσεις και οι συζητήσεις με το κοινό φιλοδοξούν να αποτελέσουν ερεθίσματα προς διερεύνηση των όρων με τους οποίους οι αισθητικές μορφές αποκτούν πολιτική νοηματοδότηση.

Ads

image

Πέρα από τις επιταγές της στρατευμένης τέχνης και ενεργώντας πάντα αντίρροπα στην αισθητικοποίηση της πολιτικής που επιδίωκε ο ναζισμός, η κάθε μία ταινία ξεχωριστά προσκαλεί σε σκέψη και παρέμβαση στο πεδίο έντασης μεταξύ αισθητικού αποτελέσματος του κινηματογράφου και κοινωνικής συνείδησης του θεατή στην κατεύθυνση μιας αντιφασιστικής τέχνης.

 

Στο πλαίσιο του Κύκλου προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ, θα παρουσιαστούν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014, χαρακτηριστικές δημιουργίες. Συγκεκριμένα, αυτή την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθεί η ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, «Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη» (Rome, Open City) του 1945. Εισηγείται η Μαρία Κομνηνού, καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

 

Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη (Rome, Open City)

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Ροσελίνι

Σενάριο: Φεντερίκο Φελίνι, Σέρτζιο Αμιντέι, Τζόρτζο Μπασάνι, Ρομπέρτο Ροσελίνι

Πρωταγωνιστούν: Άννα Μανιάνι, Άλντο Φαμπρίτσι, Μαρτσέλο Παλιέρο

Παραγωγή: Ιταλία, 1945

Διάρκεια: 103 Λεπτά

image

Ρώμη 1944. Η πόλη είναι κάτω από γερμανική κατοχή και οι πολίτες της βιώνουν τη βάρβαρη συμπεριφορά των Γερμανών. Οι Γερμανοί αναζητούν έναν Ιταλό, τον Τζόρτζιο Μαφρέντι, με την υποψία ότι είναι σε μία ομάδα της Αντίστασης. Εκείνος ζητά βοήθεια από τη μνηστή του Πίνα, η οποία, στην προσπάθεια της να βοηθήσει, ρισκάρει, όχι μόνον τη δική της ζωή, αλλά και του αγέννητου παιδιού της…

 

Η κατακερματισμένη Ρώμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετείται στο επίκεντρο του φιλμικού ενδιαφέροντος,  μετά την ανατροπή του Μουσολίνι και την κατάληψη της πόλης από τους Γερμανούς, το 1944. Ταινία ορόσημο του «ιταλικού νεορεαλισμού». Πολύπλοκη στις πολιτικές της διαστάσεις, μια κινηματογραφική σύνθεση εικόνων της 

κατοχικής καθημερινότητας, της εξαθλίωσης και της κοινωνικής διάλυσης.

 

Με έντονη ρεαλιστική ματιά, αμφισβητώντας αφηγηματικές συμβάσεις, η ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, «Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη» (Rome, Open City), αναδεικνύει τη σκοτεινή όψη του φασισμού μέσα από την αληθινά φριχτή μορφή του. Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι η ταινία έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου.

Οι προβολές του Αφιερώματος με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό», θα γίνονται τις Τετάρτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός). Ακολουθούν ή προηγούνται οι εισηγήσεις και ακολουθεί συζήτηση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.